• Fraktfritt & snabbt!
  • Brett sortiment!
  • 65 butiker i hela landet!
  • Behandling & rådgivning!

Kvinna med solglasögon smörjer in solkräm

Sola säkert i sommar

Livsviktigt för vårt välbefinnande och samtidigt den främsta orsaken till hudcancer. Hur vi vistas i solen har en stor påverkan på vår hälsa. Här får du veta hur du ska förhålla dig till solen i sommar för att kunna njuta maximalt utan att bränna dig. 

Vi mår bra av att vistas i solen. Att känna solens värme mot huden, att uppleva ljuset och få en måttlig mängd av dess strålning. Studier visar bland annat att kvinnor som vistas i solen generellt lever längre än de som undviker solen samt att risken att drabbas av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2 är lägre hos de som vistas i solen med måtta. Dessutom lindras vissa av besvären vid hudsjukdomar som till exempel psoriasis av solexponering. Solen är också en källa till det livsviktiga D-vitaminet. Trots alla positiva hälsoeffekter som solen bidrar med bör vi sola med måtta. 

Negativa effekter av UV-strålning
Solen producerar tre olika typer av UV-strålar; UVA, UVB och UVC. Det som skiljer dem åt är våglängden, där UVA har längst våglängd och UVC kortast. Generellt är strålningen med kortast våglängd farligast, dock så filtrerar ozonlagret bort i stort sett all UVC-strålning och även delar av UVB-strålningen. Som ett inbyggt skydd mot den UV-strålning som når jorden producerar huden melanin, ett pigment som gör oss bruna och skyddar huden mot strålning. Trots vårt inbyggda ”solskydd” behöver vi ytterligare skydd – här är tipsen för att kunna njuta av sommarsolen och ta del av de positiva hälsoeffekterna utan att bränna dig.

5 tips för säker solning

1. Anpassa soltiden efter hudtyp
Olika hudtyper klarar solen olika bra. Ljus hud som aldrig blir brun, däremot röd är den som har störst risk att drabbas av solskador. Mörk hud med mycket skyddande pigment tål ofta solen väl och drabbas sällan av solskador och sjukdomar i huden orsakade av solexponering. 

2. Vistas i skuggan mitt på dagen
Undvik gärna att vistas i direkt solljus mitt på dagen (11.00–15.00) då solen står som högst och strålningen är som starkast. Uppsök gärna skugga men tänk på att solstrålarna ofta även hittar in i skuggan genom att reflekteras dit. 

3. Kläder ger säkert solskydd
Kläder av tjockare tyg ger ett nästintill hundraprocentigt skydd mot UV-strålning, ett skydd som dessutom inte avtar under dagen. Kläder av tunnare tyg ger ett sämre skydd.  

4. Använd solkräm flitigt
En solkräm innehåller UV-filter som antingen reflekterar bort strålningen likt en spegel (fysikaliska UV-filter) eller absorberar den och omvandlar strålningen till värme (kemiska UV-filter). De fysikaliska stannar utanpå huden och ger en mjölkvit hudton medan de kemiska går in i huden och kroppen. De kemiska filtren kan delas in i två grupper – de vars ursprung är organiskt och förekommer i naturlig och ekologisk hudvård och de som är syntetiskt framställda. Inom EU finns totalt 26 stycken godkända UV-filter. Smörj in dig direkt på morgonen och fyll på skyddet flera gånger dagligen, särskilt efter handdukstorkning och bad. Snåla inte med krämen, tar du för lite riskerar du att bränna dig. 

5. Välmående hud tål solen bättre
En redan skadad hud löper större risk för att drabbas av ytterligare skador i solen än en hud som är välmående. Ser därför till att hålla den väl återfuktad, drick ordentligt med vatten och ät en balanserad kost rik på antioxidanter, vitaminer, mineraler och fettsyror. 

Hälsokrafts solkrämer
På Hälsokraft erbjuder vi enbart ekologiskt certifierade solkrämer med fysikaliska UV-filter eller kemiska UV-filter med organiskt ursprung. 

 

Klicka här för att hitta en butik nära dig >

Annemarie Börlind Sun Spray SPF 20 100ml

Sun Spray SPF 20 100ml

329:-
Weleda After Sun Lotion 200ml

After Sun Lotion 200ml

199:-
Weleda Sunscreen Lotion SPF 30

Sunscreen Lotion SPF 30

279:-
Rosenserien Sunscreen with Carotene 100ml

Sunscreen with Carotene 100ml

285:-
Annemarie Börlind Sun Cream SPF 30, face, 75ml

Sun Cream SPF 30, face, 75ml

399:-
Naked Lips Naked Lips SUN Spf 30, 12 st (Delas ej)

Naked Lips SUN Spf 30, 12 st (Delas ej)

708:-
Rosenserien Self Tan  100ml

Self Tan 100ml

245:-
Annemarie Börlind Sun Milk SPF 30, 125ml

Sun Milk SPF 30, 125ml

399:-
Weleda Sunscreen Lotion SPF 50 Kids

Sunscreen Lotion SPF 50 Kids

189:-