Kvinnor, gravida och hårt tränande är överrepresenterade när det handlar om järnbrist. Vanliga tecken är trötthet, orkeslöshet, yrsel och andfåddhet. Här får du veta mer.
Järnbrist är vanligt, i riskzonen för att drabbas finns kvinnor, gravida, nyförlösta, vegetarianer och veganer, äldre, blodgivare, idrottare, barn och ungdomar.
Järn är ett mineral som behövs för ett friskt blod. Mineralet har en viktig roll vid bildandet av blodets röda blodkroppar och dess hemoglobin (HB). En vuxen människa har fyra till sex gram järn i kroppen. Av detta ingår cirka 65-75 procent i blodets hemoglobin. Hemoglobinet har till uppgift att transportera syre från lungorna ut till alla kroppens celler. Utöver förekomst i hemoglobinet förekommer även järn lagrat i andra organ, däribland muskler, lever, mjälte, njurar, benmärg med flera.
ärn förekommer framförallt i inälvs- och blodmat, till exempel kött, lever och blodpudding. Ägg och skaldjur är andra rika källor. Vegetabiliska källor är bland annat baljväxter, fullkornsprodukter, nötter, fröer och torkad frukt.
Det finns två typer av järn, blodbundet hemjärn och icke-hemjärn där kroppen har lättare att tillgodogöra sig det blodbundna hemjärnet som framförallt finns i blodmat. Vegetabiliska livsmedel innehåller endast icke-hemjärn, därför bör vegetarianer och veganer hålla extra koll på sina järnvärden.
När kroppen får för lite järn prioriterar den att tillgodose blodets behov, det betyder att det järn vi har lagrat i depåer kommer att användas för att tillgodose blodet med röda blodkroppar och hemoglobin. En järnbrist kommer därmed inte visa sig vid mätning av enbart hemoglobinvärdet förrän kroppens depåer är tömda. Då är järnbristen vanligen långt gången.