• Fritt fraktalternativ över 100 kr
  • Hälsorådgivning
  • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

    Sök

    Epa-glandin 60 kapslar

    Pharma Nord

    205 kr
    • Essentiella omega-3-fettsyror från fisk (EPA och DHA)
    • Omega-6-fettsyra (GLA) från naturens rikaste källa - gurkörtsolja
    • Innehåller fria fettsyror som lätt absorberas
    • Tillverkas under dansk läkemedelskontroll
    • Vetenskapligt dokumenterad
    EPA-Glandin är ett kosttillskott i form av mjuka kapslar med en kombination av gurkörtsolja och fiskolja. Varje kapsel...

    I lager

    • Fritt fraktalternativ över 100 kr
    • Hälsorådgivning
    • Samma pris i butik & online

    Reservera och hämta i butik

    • Borlänge
      1 st
    • Borås
      1 st
    • Falun
      2 st
    Handla lokalt

    Kan hämtas om en timme

    Inom butikens öppettider

    EPA-Glandin är ett kosttillskott i form av mjuka kapslar med en kombination av gurkörtsolja och fiskolja. Varje kapsel innehåller 360 mg gamma linolensyra (GLA) och 140 mg fiskolja. Dessutom innehåller EPA-Glandin en liten mängd arakidonsyra. Både GLA och omega-3-fettsyrorna i EPA-Glandin är i form av fria fettsyror. Kapslarna är mjuka och lätta att svälja och på grund av de fria fettsyrorna har de en god biotillgänglighet i kroppen.

    Hög biotillgänglighet med fria fettsyror
    Fettsyrorna i EPA-Glandin har en utomordentligt god biotillgänglighet. Detta beror på att fettsyrorna i EPA-Glandin är i form av fria fettsyror. Fettsyror förekommer vanligen som triglycerider, en form som först måste brytas ner och delas upp i fria fettsyror i tarmen innan de kan absorberas i kroppen. Detta sker med hjälp av matsmältningsenzymet lipas. I EPA-Glandin har fettsyrorna redan delats upp och därför kan de absorberas snabbt från tarmen utan hjälp av kroppens matsmältningsenzymer. Detta är särskilt fördelaktigt för personer med nedsatt fettupptag.

    Svårt att överdosera
    Det är svårt att överdosera EPA-Glandin eftersom vi vanligtvis får i oss mer av dessa fettsyror från kosten än vad kapslarna innehåller. Spädbarn får i sig en stor mängd GLA via bröstmjölk.

    Vad är omega-3?
    Omega-3-fettsyror är en grupp viktiga fleromättade fettsyror som främst finns i fisk, särskilt fet fisk som sill, lax och makrill. Omega-3-fettsyror är essentiella, det betyder att de är livsnödvändiga eftersom kroppen inte kan producera dem själv. Två viktiga omega-3-fettsyror är eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). EPA och DHA stödjer hjärnans funktion*, syn* och hjärta**. Omega-3-fettsyror är förstadier till prostaglandiner av typ E3 och E4.

    * Minst 200 mg DHA per dag
    ** Minst 250 mg DHA och EPA per dag

    Vad är gamma linolensyra (GLA)?
    Frön från gurkört (Borago officinalis), har en naturligt hög halt av den fleromättade omega-6-fettsyran gamma-linolensyra (GLA). Denna fettsyra är inte essentiell eftersom friska vuxna kan bilda den i kroppen. Denna omvandling sker huvudsakligen från linolsyra som finns i många växtoljor. GLA är ett förstadium till prostaglandiner av typ E1.

    Prostaglandiner är en specifik grupp av fettsyror som produceras av kroppens celler och frigörs till omgivningen, där påverkas de omgivande cellerna på olika sätt beroende på vilken typ av prostaglandin det är. Genom att öka intaget av GLA från kosten kan du öka produktionen av prostaglandin E1 som är involverad i många funktioner i kroppen. Detta sker inte med andra omega-6-fettsyror. Det är vanligt att kroppens egen produktion av gamma-linolensyra minskar med åldern. Detta beror på en avtagande funktion av enzymet delta-6-desaturase som är nödvändigt för omvandlingen av linolsyra till GLA.

    De bästa källorna till GLA kommer från livsmedel som normalt inte ingår i vår dagliga kost. Gurkört består av upp till 20% GLA. Fröolja från svartvinbär innehåller 15-17% GLA och på tredje plats hittar vi växten nattljus (Evening Primrose) med 8-10% GLA. Hampaolja innehåller små mängder GLA.