Bio-kalcium+d3+k1+k2 150 tabletter
Pharma Nord
- Högdoserat och lätt absorberbart kalcium med vitamin D och K1 och K2
- Tuggtabletter med smak av pepparmint
- Bra för att bibehålla starka ben och tänder
- Bra i kombination med Bio-Magnesium
- Tillverkat under dansk farmaceutisk kontroll
Reservera och hämta i butik
- Charlottenberg5 st
- Hedemora2 st
- Helsingborg1 st
Kan hämtas om en timme
Inom butikens öppettider
Kombinationen av kalcium, vitamin D3, vitamin K1 och K2 stödjer bibehållandet av normala ben. Kalciumet joniseras i magen och kalciumjonerna absorberas extra bra i tarmen med hjälp av vitamin D3. Vitamin K absorberas i tunntarmen och bidrar även till blodets förmåga att koagulera. Bio-Calcium+D3+K1+K2 kan sväljas hel men är också lämplig som tuggtablett.
Vad är kalcium?
Kalcium är ett grundämne och den vanligast förekommande mineralen i människokroppen. En av de viktigaste funktionerna kalcium har är dess del i bibehållandet av normala tänder och ben. Benvävnaden fungerar som kroppens lagringsanläggning för kalcium och om kroppen får för lite kalcium från kosten bryts kalcium ner från benvävnad för att täcka behovet.
Den del av kroppens kalcium som inte finns i tänder och ben stödjer flera olika kroppsfunktioner. Exempelvis bidrar kalcium till bibehållandet av normal muskelfunktion, nervsignalering, blodkoagulering, energiomsättning och till en normal funktion av matsmältningsenzymer
Kalcium och ben
Våra ben består av levande vävnad som ständigt byts ut. De benbildande cellerna kallas osteoblaster och de bennedbrytande cellerna kallas osteoklaster. Eftersom benvävnaden fungerar som kroppens lagringsanläggning för kalcium är det särskilt viktigt att vi absorberar tillräckligt med kalcium i skelettet. Om kroppen får för lite kalcium aktiveras osteoklasterna som bryter ner benvävnad för att täcka kroppens behov av kalcium.
Det är extra viktigt att få i sig tillräckligt med kalcium, vitamin D och vitamin K under åren då benen utvecklas. Benmassan hos barn och ungdomar ökar eftersom osteoblaster är mer aktiva än osteoklaster. Denna ökning sker fram till den punkt då benmassan når sitt maximum, vilket kallas peak bone mass och vanligtvis sker kring 30 års ålder. Det har kallats att "bygga ett benbank". Efter att ha nått peak bone mass bryts mer kalcium ner från skelettet än vad som lagras, vilket orsakar en nettoförlust av benmassa (ca 0,6% per år). Även om det är en långsam och gradvis förlust är det fördelaktigt med en så hög peak bone mass som möjligt redan från början av denna åldersrelaterade förlust av benmassa.
På grund av hormonrelaterad förlust av benmassa efter klimakteriet lider kvinnor mer av detta problem. När kvinnors äggstockar slutar producera hormoner efter klimakteriet kan den totala årliga förlusten av benmassa vara så mycket som 6%.
För män är förlusten av benmassa generellt endast hälften så stor som den för kvinnor.
En aktiv och rökfri livsstil bidrar också till att förhindra förlust av benmassa.
Kalcium finns främst i mejeriprodukter, spannmål och fröer, mandlar, grönsaker och frukt.
Vad är vitamin D?
Vitamin D är en fettlöslig vitamin som förekommer i flera former, varav D2 och D3 är de viktigaste. D3 är den form av vitamin D som absorberas lättast i kroppen. Vitamin D är egentligen ett pro-vitamin som vi kan syntetisera i vår hud när vi får tillräckliga mängder av solsken. Vid de latituder vi har i Norden står solen högt nog på himlen för att vi ska kunna producera D-vitamin mellan maj och september. D-vitamin är bland annat nödvändigt för att kroppen ska kunna metabolisera kalcium och för normal funktion av ben och muskler.
Vitamin D har en roll i processen för celldelning och cellspecialisering och bidrar till att bibehålla normala ben, tänder och muskelfunktion. Vitamin D spelar en roll i absorption och nyttjande av kalcium och fosfor, bidrar till normala nivåer kalcium i blodet och stödjer normal funktion av immunsystemet
Under de senaste åren har vetenskapen fokuserat på vårt behov av D-vitamin. Hälsovårdsmyndigheter rekommenderar tillskott av vitamin D till barn, gravida kvinnor, mörkhyade barn och vuxna, beslöjade kvinnor (och andra som bär kläder som täcker större delen av kroppen) och personer som sällan eller aldrig utsätts för solljus. Dessutom rekommenderas personer som bor på vårdhem och personer över 70 års ålder att ta tillskott av vitamin D för att minska risken för benskörhet.
Vad är vitamin K?
Vitamin K är en fettlöslig vitamin som stödjer blodets förmåga att koagulera. Vitamin K är också viktigt för att upprätthålla normal benvävnad. Det här beror på att det bidrar till att bibehålla normala ben genom att stödja produktionen av ett protein som kallas osteocalcin.
Vitamin K finns i två naturliga former: K1 (phylloquinone) och K2 (menaquinone) samt en mängd olika syntetiska former, där den vattenlösliga formen som kallas K3 (menadione) är den mest kända.
En naturlig källa till vitamin K1 är mörkgröna grönsaker. Vitamin K2 bildas av våra tarmbakterier. Tarmbakterierna kan också omvandla K1 till olika varianter av K2. Spädbarn kan inte bilda vitamin K. Vanligtvis får vi i oss lika stora mängder av K1 och K2.
Vitamin K och läkemedel
Personer som får blodförtunnande läkemedel bör vara uppmärksamma på att ett ökat intag av vitamin K kan minska effekten av läkemedelsbehandlingen. De doser av vitamin K som är kända för att neutralisera effekten av blodförtunnande läkemedel är 70-285 gånger högre än vad Bio-Calcium + D3 + K1 + K2 innehåller per tablett.