D3-Pearls 3200IE 80 kapslar
Pharma Nord
- Upplöst i kallpressad olivolja för god biotillgänglighet då vitamin D är fettlösligt
- Bidrar till normal benstomme, tänder och muskler
- Bidrar till normal funktion av immunsystemet
- Stödjer normal celldelning
- Tillverkas under dansk farmaceutisk kontroll
Reservera och hämta i butik
- Boden5 st
- Bollnäs5 st
- Borlänge12 st
Kan hämtas om en timme
Inom butikens öppettider
Dokumenterad biotillgänglighet
D-Pearls har testats av forskare vid universitetet i Oslo som gav idrottare olika doser av vitamin D från D-Pearls medan en grupp fick inaktiva placebokapslar. Studien visade att de olika doserna av D-Pearls absorberades väl av deltagarna medan de idrottare som fick placebo hade oförändrad koncentration av vitamin D i blodet.
Bilden visar skillnaden i koncentration av vitamin D i blodet under 4 veckor i gruppen som fick 76 mikrogram D-vitamin dagligen och i gruppen som fick inaktiva placebokapslar.
Källa: Baumann ACK. Effekt av vitamin D-tilskudd på 25(OH)D status. University of Oslo, July 2013.
Vad är D-vitamin?
Precis som andra vitaminer är D-vitamin essentiellt. Det finns flera typer av vitamin-D, men de två viktigaste formerna är D2(ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). D3 är den form av vitamin D som syntetiseras i huden när vi exponeras för tillräckliga mängder solljus eller liknande typ av UV-strålning. Solljus är en effektiv källa till D-vitamin men tillverkningen i huden kan bara ske när solen står högt på himlen. I stora delar av Europa, inklusive Sverige, sker detta endast under sommarhalvåret och därför kan vi bara producera tillräckliga nivåer av vitaminen under denna tid.
Vitamin D2 får vi endast från kosten. Det produceras av vissa svampar och växter när de utsätts för UV-ljus. Både vitamin D2 och D3 kräver vidare aktivering i levern och njurarna för att bli biologiskt aktiva. Tidigare trodde man att båda formerna av vitamin D var lika effektiva i kroppen. Beroende på vilken mätmetod som används, är dock vitamin D3 56-87 % mer effektiv än vitamin D2 när det gäller att höja blodnivåer av vitamin D. Dessutom lagras D3 mer än tre gånger bättre i fettvävnad än D2.*
* Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.
D-vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen, till exempel för en normal celldelning. Den bidrar också till att upprätthålla normala ben och tänder, en normal absorption och nyttjande av kalcium och fosfor och den spelar en viktig roll i kroppens immunsystem och muskelfunktion
Bra källor till vitamin D
Vitamin D finns endast i större mängder i fet fisk som lax, sill, makrill och torsklever. Dessutom förekommer vitamin D i begränsad mängd i kött, berikade mejeriprodukter och ägg. I växtriket finner man D-vitamin endast i små mängder i vissa svampar.
Starka D-vitamintillskott kan särskilt behövas för:
- Personer med mörk pigmentering eftersom de kräver 5 till 10 gånger mer exponering för solljus för att generera samma mängder vitamin D3 som individer med lite eller ingen pigmentering
- Den som, oavsett ålder, löper ökad risk för benskörhet
- Människor som inte tillbringar tid utomhus dagtid eller undviker solljus
- Vuxna som bär fullt täckande kläder på sommaren
- Människor som är äldre än 70 år eftersom deras hud genererar mindre vitamin D3 från solljus
- Fallolyckor är en riskfaktor för benfrakturer bland män och kvinnor 60 år och äldre. Vitamin D hjälper till att minska risken att falla i samband med instabilitet och muskelsvaghet.
Veganer och vegetarianer rekommenderas att följa officiella riktlinjer för solexponering och eventuellt ta tillskott av vitamin D under vinterhalvåret.
Mätning av D-vitamin
Det säkraste sättet att ta reda på sin D-vitaminstatus är med hjälp av ett blodprov. För de flesta friska individer finns det inget direkt behov av att mäta blodnivåer av vitamin D, men för vissa grupper kan det vara lämpligt att göra det.
Förutom de uppenbara faktorer som påverkar vitamin D-nivåerna negativt, såsom brist på solljus och dålig kosthållning så finns det mer subtila faktorer som påverkar. Till exempel kan vissa typer av läkemedel påverka kroppens absorption av vitamin D och därigenom öka behovet av detta näringsämne.