• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Så får du tillräckligt med D-vitamin även på vintern
  Hälsa

  Så får du tillräckligt med D-vitamin även på vintern

  Det finns många D-vitamintillskott på marknaden - men inte så många med dokumentation på att de faktiskt fungerar. Den senaste forskningen visar vilka kosttillskott du ska välja om du vill att dina D-vitamin nivåer ska öka.

  D-vitaminets bidrag till att upprätthålla ett normalt fungerande immunsystem har fått stor uppmärksamhet på senare tid, flera länder har uppmärksammat att särskilt äldre och överviktiga personer riskerar att få vitaminbrist under vintern.

  En nyligen publicerad artikel i Nutrients1 beskriver hur en grupp på 43 deltagare fick D-Pearls med 40 mikrogram D-vitamin, och en grupp fick placebokapslar. Studien genomfördes i ett samarbete mellan norska och amerikanska forskare. I början av studien, på hösten, hade båda grupperna ungefär lika nivåer av D-vitamin i blodet, ca 60 nanomol per liter.

  Brist på sol får nivån att sjunka

  Under vintern sjunker vanligtvis nivån av D-vitamin i kroppen. Detta beror på att solen inte står tillräckligt högt på himlen för att vi ska kunna ta upp och omvandla strålarna till D-vitamin. Vår mat innehåller sällan så stora mängder D-vitamin att den kan kompensera förlusten av solens strålar.

  Studien visade att kontrollgruppen, som fick placebokapslar, hade en låg nivå av vitamin D mot våren – deltagarnas nivåer hade sjunkit till i genomsnitt 47 nanomol per liter.

  Uppnådde optimal nivå med D-Pearls

  Gruppen som dagligen fick 40 mikrogram D-vitamin av D-Pearls under de fem månader som studien pågick hade en D-vitaminnivå på genomsnitt 75 nanomol per liter, vilket är en optimal nivån enligt de flesta hälsomyndigheter.

  Experimentet visade att D-Pearls är ett D-vitamintillskott som absorberas bra av kroppen och höjer nivån av D-vitamin i blodet, trots vinter och brist på solstrålar. D-Pearls består av naturligt D3 i små kapslar blandat i kallpressad olivolja. Fettet i kapseln hjälper det fettlösliga vitaminet att absorberas snabbt i kroppen, och de små kapslarna är lätta att svälja.

  Tillskott kan hjälpa till med vinternivån

  Vår D-vitaminnivå kan alltså öka av ett tillskott som har fokus på god kvalitet och absorption. Att ta D-vitamin som ett tillskott på vintern kan vara en bra investering, när man väljer kosttillskott som kan dokumentera att det absorberas i kroppen.

  D-Pearls har valts ut för en stor brittisk studie med 6000 personer som ska få deras D-vitaminnivåer mätta i blodet. Antingen får de ett tillskott med 20 eller 80 mikrogram, eller fungera som en kontrollgrupp. I studien vill man se vad tillskottet kan göra för immunsystemet över vintern hos personer med låga nivåer av D-vitamin.

  Förutom att bidra till ett normalt immunsystem är D-vitamin viktigt för normal celldelning, bidrar till att upprätthålla normal benstomme och tänder, bidrar till en normal absorption och nyttjande av kalcium och fosfor samt bidrar till normal muskelfunktion.

  Referenser:
  1) Vitamin D Supplementation during Winter: Effects on Stress Resilience in a Randomized Control Trial
  Hansen, A.L.; Ambroziak, G.; Thornton, D.; Mundt, J.C.; Kahn, R.E.; Dahl, L.; Waage, L.; Kattenbraker, D.; Araujo, P.; Murison, R.; Rypdal, K.; Grung, B. Nutrients 2020, 12, 3258.