• Fritt fraktalternativ över 100 kr
  • Hälsorådgivning
  • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

    Sök

    Gula ärtor (ärtskott) 500g

    Sproutly

    55 kr
    Ekologiska gula ärtor för grodd och skottodling från Sverige Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli Gula ärtor...

    I lager

    • Fritt fraktalternativ över 100 kr
    • Hälsorådgivning
    • Samma pris i butik & online

    Reservera och hämta i butik

    • Boden
      0 stEj i lager
    • Bollebygd
      0 stEj i lager
    • Bollnäs
      0 stEj i lager
    Handla lokalt

    Kan hämtas om en timme

    Inom butikens öppettider

    Ekologiskt

    Ekologiska gula ärtor för grodd och skottodling från Sverige

    Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

    Gula ärtor perfekta för grodd- och skottodling! Ärten är av varianten ”Annie” och är extra lämpad för odling av groddar eller skott. Självklart går ärtan också bra att koka i en ärtsoppa 

    När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

    – Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

    - Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater.

    – Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper bland annat människan med ämnesomsättningen.

    – Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

    – Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena).

    Hur odlas dem?

    Ärtor går att odla som både groddar och skott. Färdiga ärtskott finns att köpa i nästan varje svensk matbutik. I formen av en grodd får de en fiberrik konsistens!

    Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

    Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper.

    Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.