• Fritt fraktalternativ över 100 kr
  • Hälsorådgivning
  • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

    Sök

    Bockhornsklöver 500g

    Sproutly

    129 kr
    Ekologiska bockhornsklöverfrön från Italien för grodd- och skottodling Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli Bockhornsklöverfrön är en...

    I lager

    • Fritt fraktalternativ över 100 kr
    • Hälsorådgivning
    • Samma pris i butik & online

    Reservera och hämta i butik

    • Boden
      0 stEj i lager
    • Bollebygd
      0 stEj i lager
    • Bollnäs
      0 stEj i lager
    Handla lokalt

    Kan hämtas om en timme

    Inom butikens öppettider

    Ekologiskt

    Ekologiska bockhornsklöverfrön från Italien för grodd- och skottodling

    Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

    Bockhornsklöverfrön är en av ingredienserna i curry-kryddblandningen. Genom att använda bockhornsklöverfrön i en groddblandning kan det skapa en curryaktig smak!

    Bockhornsklövergroddar är en sort som inte passar alla i smaken, medan somliga älskar den! Gillar du curry? Kör hårt!

    När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

    - Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

    - Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater.

    - Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper människan med ämnesomsättningen.

    - Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

    - Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena).

    - När man söker på ”bockhornsklöverfrön” i sin sökmotor kommer det upp massor av artiklar kopplade till spännande studier. Bland annat maghälsa och sexuell lust.

    Hur odlas de?

    Bockhornsklöverfrön är absolut vanligast och populärast i formen av en grodd. Ju längre den tillåts gro, desto beskare smak får den. Låt därför inte bockhornsklövergroddar får en svans som är längre än 2 cm.

    Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

    Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta, i jord eller på hushållspapper.

    Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.