• Fri frakt över 100 kr
  • Hälsorådgivning
  • Samma pris i butik & online
HälsorådgivningButikerFavoriter

Vårt sortiment

    Sök

    Skånemix 180g

    Sproutly

    89 kr
    • Groddblandningen innehåller linser, brun senap och raps
    • Perfekt bas i olika sallader, som tillbehör på tallriken eller som en rejäl topping på mackan
    Svenska frön för groddodling Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli Sproutlys unika fröblandning är odlade på skånska...

    I lager

    • Fri frakt över 100 kr
    • Hälsorådgivning
    • Samma pris i butik & online

    Reservera och hämta i butik

    • Bollebygd
      0 stEj i lager
    • Bollnäs
      2 st
    • Borlänge
      0 stEj i lager
    Handla lokalt

    Kan hämtas om en timme

    Inom butikens öppettider

    Vegan
    Gluten fri

    Svenska frön för groddodling

    Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

    Sproutlys unika fröblandning är odlade på skånska fält. Fröblandningen är inte bara från Sverige utan har är även en mycket spännande kombination av smaker. Den bruna senapen ger en rund och aromatisk smak medan rapsen tillför en lätt smörig smak och linserna en frisk och krispig konsistens.

    Rapsen och linserna är ekologiskt certifierade medan senapen inte är det. Så här skriver Hans från Peterborgs gård:

    ”Under det året 2018 så bekämpade vi inte senapsfältet med något alls, så fröna är inte besprutade. Jag kan dock inte till 100% garantera att de är fria från bekämpningsmedel då det kan ha drivit in bekämpningsmedel från fält runtomkring, men risken för att det skulle gå att hitta någon bekämpningsmedel  i just senapen är minimal enligt mig. I övrigt så använder vi inte några kemikalier i hantering av senapsfröet.” 

    Groddblandningen innehåller 1/3 av vardera frösort: Linser, brun senap och raps.

    När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

    – Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

    – Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater.

    – Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper bland annat människan med ämnesomsättningen.

    – Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

    – Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd.

    Hur odlas de?

    Skånemixen odlas som groddar. De blötläggs i 12 timmar, sköljs så fort de har sugit åt sig allt vatten (kan ta upp till två dygn) och skördas efter fyra dagar. Var noggrann med att invänta sköljningen tills det sugit åt sig ALLT vatten, detta är extra noga då senap håller sig blöt längre än andra frösorter. Se även till att skörda dem i tid!

    Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

    Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

    Mer info