• Fritt fraktalternativ över 100 kr
  • Hälsorådgivning
  • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

    Sök

    Broccolifrön 160g

    Sproutly

    199 kr
    Ekologiska Broccolifrön från Italien för grodd- och skottodling (Brassica oleracea botrytis cimosa) Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella...

    I lager

    • Fritt fraktalternativ över 100 kr
    • Hälsorådgivning
    • Samma pris i butik & online

    Reservera och hämta i butik

    • Boden
      0 stEj i lager
    • Bollebygd
      0 stEj i lager
    • Bollnäs
      0 stEj i lager
    Handla lokalt

    Kan hämtas om en timme

    Inom butikens öppettider

    Ekologiskt
    Vegan
    Gluten fri

    Ekologiska Broccolifrön från Italien för grodd- och skottodling (Brassica oleracea botrytis cimosa)

    Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

    Broccoligroddar har en tydlig smak av rå broccoli. Om vi får säga det själva är våra broccolifrön ganska ?on fire?, som man säger på engelska när något antingen brinner eller är otroligt hett på marknaden. Broccoligroddar benämns i många studier innehålla höga mängder av den potenta antioxidanten sulforafan.

    Broccolifrön går utmärkt att blanda med andra frön. Hela 6-7 olika sorter på en och samma gång! Alfalfa, broccoli, grönkål, rädis, linser, senap, raps, rödkål och mungbönor.

    När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

    - Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

    - Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater.

    - Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper människan med ämnesomsättningen.

    - Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

    - Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena).

    - Broccoligroddar innehåller 30-50 gånger mer sulforafan än vanlig broccoli. Sulforafan är en spännande antioxidant som det sker mycket forskning kring just nu. Det finns redan 100-tals artiklar publicerade, fria för allmänheten att läsa! 

    Hur odlas de? 

    Broccolifrön går att odla som både groddar och skott. De är vanligast i formen av en grodd, men går att odlar dem som skott. I både jord och på ”skottyta”. 

    Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

    Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper.