• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Hälsofördelar med kollagen
  Hälsa

  Hälsofördelar med kollagen

  Kollagen behövs för att hår, hud, muskler och leder ska må bra. Kollagen är ett protein som, näst efter vatten, är den dominerande substansen i vår kropp. Idag kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med kollagen genom kosten, och många av oss kan därför behöva komplettera med kosttillskott för att kroppen ska få i sig tillräcklig mängd av ämnet. I den här artikeln djupdyker vi ner i kollagen, vilka hälsofördelar en god nivå av ämnet medför, och dessutom hur du kan se till att få i dig kollagen på bästa sätt.

  Proteinet kollagen har under de senaste åren blivit ett populärt kosttillskott. Och det är inte så konstigt eftersom det är en viktig substans som hjälper till att bygga upp bland annat hud, hår, senor och ben. Ungefär en tredjedel av allt protein i kroppen består av just kollagen, och ämnet finns i all vår bindvävsstruktur. Vår hud består till 70 procent av kollagen, vilket bland annat bidrar till dess elasticitet. Kollagenet är uppbyggt på så vis att det lätt kan sträckas ut, och det är tack vare den egenskapen proteinet fått sin unika roll i kroppen.

  Det finns flera olika typer av kollagen

  Kollagenet är ett så kallat strukturprotein som produceras naturligt i kroppen och byggs upp av ett flertal aminosyror, där de vanligaste är glycin, prolin och hydroxyprolin. Kroppen innehåller samtidigt flera olika typer av kollagen, där mängden och sammansättningen av aminosyror varierar. De vanligaste typerna av kollagen är typ 1, 2 och 3, där typ 1 är den vanligaste sorten som utgör 90 procent av allt kollagen i kroppen. Typ 1 och 3 bygger upp hud, muskler och ben, medan typ 2 är en viktig byggsten för brosk och leder.

  Kollagen typ 1 boostar hud, hår och naglar

  Kollagen typ 1 återfinns i stora mängder i hud, hår, naglar och ben, men också i senor, ligament, interstitialvätska, tänder och organ. Denna typ av kollagen hjälper till att bibehålla en återfuktad och elastisk hud, och kan bland annat bidra till att minska både rynkor och fina linjer. Kollagenet hjälper även till att bibehålla ett friskt hår samt minskar risken för håravfall, och hjälper till att bibehålla fina naglarna. Tack vare sina goda egenskaper för just hud, hår och naglar är kollagen typ 1 vanligt förekommande i många kosttillskott.

  Kollagen typ 2 stöttar lederna

  Kollagen typ 2 finns till största delen i leder och brosk. Eftersom det är det dominerande proteinet i vårt ledbrosk, är just kollagen 2 vanligt i kosttillskott som främjar en god ledhälsa.

  Kollagen typ 3 behövs för våra muskler och blodkärl

  Kollagen typ 3 påminner till stor del om typ 1 och bidrar därför också till att vår hud håller sig spänstig och mår bra, dessutom finns kollagen typ 3 i våra muskler och blodkärl, vilket bidrar till att de fungerar som de ska.

  Kollagen behöver C-vitamin

  Kollagen bildas naturligt i kroppen med hjälp av enzymet hydroxylas, och för att kunna bilda hydroxylas behöver kroppen C‑vitamin. Så för att vi ska kunna producera tillräckliga mängder kollagen är därför C‑vitamin viktigt men måste tillsättas via kosten, eftersom kroppen inte kan bilda det på egen hand. I kosttillskott är det därför vanligt att tillsätta C‑vitamin tillsammans med kollagenprodukter. Utöver C‑vitamin behöver vi också se till att få i oss tillräckliga mängder mangan, koppar och zink.

  Kroppens naturliga kollagenproduktion avtar med åren

  Redan i 25-årsåldern börjar kroppens egen produktion av kollagen att avta. Lägre halter av kollagen gör att vår hud blir tunnare och mer hängig, vilket bidrar till att rynkor kan börja smyga sig på. Även håret blir svagare, våra ligament och senor blir mindre elastiska och lederna blir mindre flexibla.

  Förutom att minskad kollagenproduktion är en process som kommer med ökad ålder och sker naturligt i kroppen finns det en rad faktorer som har negativ inverkan på kollagenproduktionen och kan vara bra att känna till.

  • Rökning, luftföroreningar, gifter, UV-ljus och stress ökar kroppens produktion av fria radikaler, vilket kan bidra till att även nedbrytningen av det befintliga kollagenet i kroppen ökar.
  • Låg hormonproduktion under klimakteriet och till följd av åldrande kan även det påverka kollagenproduktionen negativt.
  • Vissa medicinska behandlingar, eller en mage som är i obalans, kan påverka kroppens förmåga att ta upp vitaminer och mineraler. Något som i sin tur kan ha en negativ inverkan på kollagenproduktionen.

  Livsmedel som boostar kroppens kollagennivåer

  Genom att tillföra kollagen kan man hjälpa både hud, hår och leder att bibehålla sin styrka och elasticitet längre. Det finns livsmedel som både är naturliga källor till kollagen och som dessutom hjälper till att boosta kollagenproduktionen i kroppen. Naturligt kollagen hittar du, precis som många andra proteiner, framför allt i kött och fisk. Dock tenderar vår moderna kost att främst innehålla själva muskeln från djuret, vilket gör att vi går miste om de stora mängder kollagen som finns i inälvor, brosk och skinn.

  Även om det inte är direkta källor till kollagen kan du med fördel frossa i livsmedel som hjälper till att främja kollagenproduktionen. Fyll tallriken med röda frukter och grönsaker som innehåller stora mängder lykopen – en antioxidant som är viktig för kollagenproduktionen. Även C‑vitamin, som du till exempel hittar stora mängder av i citrusfrukter, mango och ananas, är en väsentlig del i kroppens produktion av kollagen. Se också till att få i dig svavelrika livsmedel som lök av olika slag, baljväxter, bladgrönsaker och bönor, vilka alla har en positiv inverkan på kroppens egen kollagenproduktion.

  Kollagen som kosttillskott

  Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt mycket kollagen genom kosten – inte minst idag då vi tenderar att äta både kött och inälvsmat i mindre utsträckning, samtidigt som allt fler väljer att bli vegetarianer eller veganer. Det här är något som medför att flera stora källor till kollagen helt eller delvis försvinner, och då skulle ett kollagentillskott vara fördelaktigt att överväga.

  Att boosta kroppen med extra kollagentillskott är populärt, och fyller många funktioner – allt från att bibehålla hudens elasticitet och minska rynkor, till att bygga upp och stötta hår, naglar och leder. Vill du ge huden en extra boost kan du välja ett kollagentillskott som dessutom innehåller fuktbindande hyaluronsyra.