• Fri frakt över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online
HälsorådgivningButikerFavoriter

Vårt sortiment

  Sök

  Äppelcidervinägerns många användningsområden
  Hälsa

  Äppelcidervinägerns många användningsområden

  Äppelcidervinäger har använts i urminnes tider för att lindra krämpor, avgifta kroppen och främja hälsan. Det finns böcker som beskriver hundratals användningsområden, somliga mer etablerade och välstuderade än andra. Här får du 13 tips på hur du kan använda äppelcidervinäger.  

  Äppelcidervinäger tillverkas i en tvåstegsprocess, inte olikt hur alkohol tillverkas. I det första steget tillsätts jäst till krossade äpplen vilket fermenterar sockret och omvandlar det till alkohol. I det andra steget tillsätter man en bakteriekultur varmed alkoholen omvandlas till ättiksyra – huvudkomponenten i äppelcidervinäger. Färdig äppelcidervinäger innehåller fem procent syrahalt. Ordet vinäger kommer från franskan och betyder ”surt vin”.

  Har man svårt för syran i början kan man blanda i lite honung. Det finns även färdig äppelcidervinäger med honung. Man vänjer sig dock snabbt och de flesta gillar smaken. Börja med en tesked i ett glas vatten, vill du inte ha honung kan du söta med stevia. Braggs äppelcidervinäger har redan en rund, nästan sötaktig smak.

  Den nyttiga ”modern”

  Ekologisk, ofiltrerad, opastöriserad, raw äppelcidervinäger, såsom Braggs, innehåller även ”modern” – strängar av protein, enzymer och vänliga bakterier, vilket ger den ett grumligt utseende. Flaskan skall därför alltid skakas innan användning. Den kan jämföras med surdeg, men är inte samma sak. Man anser det vara den hälsosammaste delen av äppelcidervinäger. Äppelcidervinäger innehåller bara tre kalorier per matsked.

  Det finns mängder av vändningsområden för äppelcidervinäger, här är några:

  1. Kan hämma skadliga bakterier

  Vinäger hjälper till att hämma och döda patogena mikrober, inklusive svamp och bakterier. Det har använts för rengöring och desinfektion, behandla nagelsvamp, löss, vårtor och öroninfektion. Hippokrates använde det för att göra ren sår för över tvåtusen år sedan. Om du börjar känna av något i halsen, gurgla med utspädd äppelcidervinäger i 30 sekunder, upprepa under dagen. Det har även använts som konserveringsmedel.

  2. Sänker blodsockret

  Det mest framgångsrika sättet att använda äppelcidervinäger är användningen hos pre-diabetiker och diabetiker. Högt blodsocker kan också vara ett problem hos människor som inte har diabetes. Äppelcidervinäger förbättrar insulinkänsligheten med 19-34 procent och sänker blodsockerhalten med 34 procent efter att ha ätit 50 gram vitt bröd (1). En studie vid Tokyo universitet visade att äppelcidervinäger hämmade aktiviteten hos kolhydratsmältande enzymer vilket gör att socker och kolhydrater passerar osmält genom tarmen och har mindre effekt på blodsockret. Man kan ta en matsked i ett glas vatten innan maten och/eller två matskedar när du går till sängs. (2)

  3. Främjar en sund vikt

  Studier visar att äppelcidervinäger kan leda till metaboliska förändringar vilket bidrar till viktminskning. Den gör det bland annat genom att minska blodsockret och öka insulinkänsligheten men även genom att öka mättnadskänslan, vilket gör att man äter mindre. Dessutom tycks det hålla schack på sötsuget. En studie visade att om man under tre månader tog 15 milliliter (1 matsked) så förlorade man 1,2 kilo och tog man två matskedar förlorade man 1,7 kilo. Mer per dag hjälpte inte, men om man gör det till en vana så gav det märkbar effekt. (3)

  4. Reglerar kolesterol och förbättrar hjärthälsan

  Vissa studier på djur visar att vinäger kan förbättra vissa ”riskfaktorer” såsom kolesterol och triglyceridnivåerna.  (4)

  5. Förbättrar matsmältningen

  Drick äppelcidervinäger innan maten så kommer matsmältningen igång. Syran hjälper också till att smälta maten när man dricker den till maten vilket ökar näringsupptaget. Prebiotikan i ”modern” hjälper tarmfloran som styr matsmältningen vilket kan minska gasbildning och hantera förstoppning.

  6. För hud och hår

  Äppelcidervinäger är bra för både hud och hår. Tycks även hjälpa mot mjäll och kan ha effekt på akne, badda utspätt med vatten, skölj av. För hårbotten: Blanda en tesked äppelcidervinäger i en kopp vatten i en sprayflaska. Fukta håret och spraya på skalpen och linda om en handduk i 15 minuter till en timme. Tvätta håret som vanligt efteråt. Det låga pH-värdet tar död på jästpartiklar. Äppelcidervinägerns naturliga syra kan även återställa hudens pH-värde vilken skall vara en aning sur.  Badda utspätt eller ta ett bad med äppelcidervinäger.

  7. Ger energi

  Motion och extrem stress kan få mjölksyra att byggas upp i kroppen. Aminosyrorna i ”modern” i äppelcidervinäger agerar som en antidot.

  8. Kan hantera kramper i benen

  Kalium i äppelcidervinäger bidrar till normal muskelfunktion och nervsystemets normala funktion. Blanda två matskedar med lite honung i vatten.

  9. Kan hjälpa vid hicka

  Det verkar som syran i äppelcidervinäger kan ge en signal till nerverna i halsen som är ansvariga för hickan att sluta.

  10. Mildrar solbränna

  Efter att du stekt huden i solen så kan du antingen badda med äppelcidervinäger eller ta ett bad med 4-5 deciliter.

  11. Naturlig deodorant

  Äppelcidervinäger är en naturlig deodorant då den tar död på bakterierna på huden som luktar illa. Du kanske luktar äpple ett tag, men det är i alla fall fräscht!

  12. Näringsrik

  Äppelcidervinäger innehåller vitaminer men är ingen näringsbomb precis, förutom A-vitamin. Den är dock rik på mineraler, såsom kalium, kalcium, magnesium, järn och koppar. ”Modern” är rik på prebiotika som hjälper tarmbakterierna.

  13. Bekämpa hudinfektioner och fotsvamp

  Ättiksyran i äppelcidervinäger kan hantera svampen Candida albicans som kan ge hudinfektioner. Häll 5 dl äppelcidervinäger i ett bad. Man kan hälla en deciliter i ett fotbad för att bekämpa och förebygga fotsvamp.

  Förutom de hälsofrämjande användningsområdena kan man använda det för att stoppa insekter, där myror letar sig in i huset. Det går att använda som myggmedel.  Som rengöringsmedel är det utmärkt att torka av smutsiga ytor och man kan även göra ren kastruller och andra köksredskap.

  I USA säger man inte äppelcidervinäger, man säger Bragg. Bragg är närmast en institution i USA sedan 1912 och googlar man på äppelcidervinäger kommer alltid Bragg upp. Den är enormt populär världen över. Nu finns Bragg äppelcidervinäger även tillgänglig i Sverige då Bättre Hälsa nyligen blivit distributör.


  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7796781. 
  2. http://care.diabetesjournals.org/content/30/11/2814.full 
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16611381
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2837006/

  Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

  Mer info