• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Artros: Här är symptomen + 3 tips för ledhälsa
  Hälsa

  Artros: Här är symptomen + 3 tips för ledhälsa

  Onda och stela leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade. Botemedel finns inte men med en aktiv och hälsosam livsstil kan man främja och bibehålla en god ledhälsa, lindra symptomen och förbättra livskvaliteten. 

  Artros är idag den vanligaste formen av reumatisk sjukdom. Bara i Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade. Artros uppstår till följd av en obalans mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av ledens brosk. Förslitningar på brosket leder slutligen till bristande funktion i leden och besvär som stelhet, försämrad rörlighet, molande värk och smärta är vanligt.   

  Vem drabbas?
  Artros drabbar kvinnor och män i samma utsträckning och blir vanligare med stigande ålder. Cirka fem procent av befolkningen i Sverige mellan åldrarna 35 och 54 år beräknas ha artros. Riskfaktorer är övervikt, fysisk inaktivitet, muskelsvaghet och idrottsutövande på elitnivå. Att träna på normal nivå utgör däremot ingen ökad risk utan är tvärtom bra för lederna. Idrottsskador som menisk- och korsbandsskador ökar däremot risken för artros – därav den ökade risken vid elitidrottande.

  Ledsjukdomen drabbar också vissa yrkesgrupper i större utsträckning på grund av långvariga och upprepade rörelser eller där tung och enformig belastning förekommer. Det finns också en ärftlighet för artros.

  Symptom vid artros
  Symptomen vid artros kommer ofta smygande och börjar många gånger som stelhet och nedsatt rörlighet i den utsatta leden. Smärta förekommer också, till en början uppkommer den vanligen vid rörelse och belastning för att sedan allt eftersom sjukdomen försämras även uppkomma i vila. Den utsatta leden kan också bli inflammerad vilket leder till en värmeökning och svullnad i området.

  De leder som i högst utsträckning drabbas av artros är de i fingrarna, knäna och höfterna. Andra leder som kan drabbas är till exempel stortåleden, käkleden, axelleden och ryggraden.

  Så vet du om du har artros
  Symptom och en undersökning av leden ger ofta tillräckliga svar för att kunna ställa en diagnos. Undersökning med magnetkamera kan säkerställa artrosförändringar redan i ett tidigt skede.

  3 tips för lederna
  Det finns inget botemedel för artros men med en aktiv och hälsosam livsstil kan man främja och bibehålla en god ledhälsa, lindra symptomen och förbättra livskvaliteten. Här är tre tips.

  1. Rör på dig
   Inaktivitet är skadligt för ledbrosket samtidigt som lagom dynamisk träning stimulerar broskbildning och upprätthållandet av balansen i brosket. Genom att träna förbättras muskelstyrkan, rörligheten, balansen och koordinationen. Även smärta lindras av regelbunden träning. Att röra på sig är även bra för att hålla en hälsosam vikt och därmed en hälsosam belastning på lederna.

  2. Prova ut hjälpmedel
   För att underlätta vardagliga aktiviteter och träning kan hjälpmedel som ortoser, knäskydd, skoinlägg eller käppar vara till nytta. Rådgör med en fysioterapeut om vilka hjälpmedel som kan vara lämpliga.

  3. Ät nypon
   Nypon innehåller flera nyttiga näringsämnen, bland annat vitaminer, mineraler och fettsyror. Särskilt känt är att nypon är naturligt rikt på C-vitamin som bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för broskets normala funktion. Nypon bidrar till hälsosamma och rörliga leder.

  Nypozin – skyddar och bygger
  Nypozin innehåller vilt växande, handplockade nypon. Därtill har man förstärkt sammansättningen med kondroitinsulfat, patenterad och syraneutral C-vitamin, flavonoider, karotenoider och antocyanosider.

  Vilt och naturligt
  Nyponen som finns i Nypozin växer vilt i Sydafrika, i bergig terräng, i ett tempererat klimat med årstidernas växlingar. Där används inga bekämpningsmedel eller gödningsmedel. Nyponen skördas för hand och endast de bästa frukterna används till produktion av nyponextrakt – allt för att öka halten aktiva ämnen och därmed nyttan för lederna*.

  Skonsam tillverkningsprocess
  Efter skörden separeras och filtreras nyponen i en vattenextraktion. De sprejtorkas och mals på ett skonsamt sätt för att bevara alla viktiga näringsämnen. Därefter koncentreras pulvret, nyponpulvret i Nypozin är fyra gånger mer koncentrerat än andra nyponpulver. 

  Förstärkt med kondroitin och C-vitamin
  Kondroitinsulfat är ett naturligt ämne som dokumenterats i hundratals studier. Ämnet är en nödvändig byggsten för lederna. Därför har det förstärkt sammansättningen i Nypozin likt C-vitamin som understöder en normal kollagenbildning och därmed en normal broskfunktion.

  * Registrerade hälsopåståenden hos EFSA (European Food and Safety Authority): Nypon hjälper till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder. Vitamin-C bidrar till en normal kollagenbildning vilket har betydelse för en normal broskfunktion.