• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Ashwagandha – mot stress och utmattning i 4000 år
  Hälsa

  Ashwagandha – mot stress och utmattning i 4000 år

  Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom Ayurvedisk medicin, med en dokumenterad användning under mer än 4 000 år. Örten används framförallt vid trötthet, fysisk och mental svaghet, dåligt minne, bristande sexuell lust och övervikt. Indikationsområden som vi idag vet förvärras av stress och förhöjd kortisolnivå.

  Inom Ayurvedisk medicin kallas ashwagandha för "prinsen av Ayurveda" då det är en av de viktigaste örterna. KSM-66 är idag världens bäst dokumenterade extrakt av ashwagandha. Traditionellt blandas ashwagandha med mjölk och honung i en normal dos om cirka sex gram rot per dag, därför extraheras KSM-66 med ekologisk komjölk och vatten - för att säkerställa att extraktet blir identiskt med den torkade roten - så som den används inom Ayurveda.

  KSM-66 kallas därför, som enda ashwagandhaextrakt, för ett fullspektrumextrakt. Metoden är helt ekologisk och miljövänlig. Två kapslar KSM-66, 600 mg, motsvarar 6 gram torkad rot, vilket är den mängd som använts vid alla kliniska studier på extraktet (18 stycken mellan 2012 och 2017).

  Illustration av stress

  Därför gör stress oss trötta och överviktiga 

  För att förstå KSM-66, är det viktigt att förstå hur stress påverkar kroppen. När vi utsätts för upprepad eller långvarig stress ökar produktionen av kortisol, ett stresshormon som bland annat bryter ner muskler och fettceller för att frigöra energi (glukos). Detta medför att blodsockerhalten och insulinnivån ökar.

  Om stressen fortsätter, sjunker ämnesomsättningen och därmed kaloriförbrukningen. Den energi som inte förbrukas lagras då som fett, oftast kring midjan. 

  En studie från 2014, gjord vid Columbus University i Ohio, visar att kaloriförbrukningen minskar med över 100 kalorier per dag vid stresspåslag - vilket ger en övervikt på cirka 5,5 kg på ett år.

  Det kan verka ologiskt, men för våra förfäder handlade det om att bygga energireserver för att överleva tills det som orsakat stressen (svält, kyla, torka) hade passerat.

  För oss fungerar det inte så, efterhand som energiproduktionen minskar, blir det allt svårare att försvara sig mot det som orsakar stressen. Det är därför tröttheten och oron ökar. 

  För att spara energi sjunker också produktionen av testosteron, progesteron och östrogen, våra fettförbrännande och uppbyggande könshormoner. Även produktionen av sköldkörtelhormon påverkas vid stress, vilket kan leda till olika former av obalans. Vanligast är subklinisk hypotyreos - en mild underfunktion i ämnesomsättningen.

  KSM-66 vänder utvecklingen

  Kroppens motståndskraft mot stress ökar, den negativa spiralen bryts och kroppen kan börja fungera normalt igen. Orken, humöret och sexlusten kommer tillbaka. Men – att återskapa balans tar tid. KSM-66 är därför ingen ”quick fix”. Effekten kommer inom två till fyra veckor och förstärks över tiden. 

  KSM-66 - världens bäst dokumenterade ashwagandha

  Används bland annat vid1:

  • Stress och trötthet
  • Sömnproblem
  • Minskad sexuell lust och funktion
  • Muskeluppbyggnad och träning
  • Viktnedgång

  1KSM-66, fullspektrumextrakt av ashwagandha (Withania somnifera) bidrar till ökad stresstålighet, fysisk och mental kapacitet, minne, inlärning, känslomässig balans, återhämtning, kardiovaskulär hälsa och ork samt till lugn och lättare insomning. Dessutom stödjer ashwagandha mannens sexuella funktion, spermamängd och rörlighet. Stödjer också hälsan hos kvinnans reproduktiva organ. Bidrar till uthållighet och muskelmassa vid träning.