B-vitaminer hjälper oss att hantera stress

stressfri kvinna på stranden

Det händer saker i livet som vi inte kan styra över, och ibland kör det helt enkelt ihop sig. Långvarig stress påverkar oss mycket, men det finns saker vi kan göra.

I perioder av stress belastas kroppen hårdare än normalt, och det innebär att vi behöver mer näringsämnen än annars. Inte minst olika former av B-vitamin.

Minskar utmattning

Vitaminer och mineraler fyller en viktig funktion i våra kroppar. Särskilt B-vitaminer. B5, B6 och B12, till exempel, bidrar till att minska trötthet och utmattning. B1, B3 B6, B12 och folat (B9) bidrar till normal psykologisk funktion, B5 gynnar den mentala prestationsförmågan. Allt detta ger extra stöd i perioder av stress.

B-vitaminer i kosten

B-vitaminer är vattenlösliga och är något vi på daglig basis behöver tillföra genom kosten. Mat som är rik på B-vitamin är olika sorters fullkorn, fisk och kött, inälvsmat, ägg samt gröna bladgrönsaker och baljväxter.

B12 viktig för nervsystemet

B12 stödjer vår kognitiva förmåga och behövs bland annat för normal psykologisk funktion och för att minska trötthet och utmattning. Det behövs även för bildning av röda blodkroppar samt bidrar till immunsystemets och nervsystemets normala funktion.

Förbrukas under stress

Men även om vi äter rikligt med B-vitaminrik mat kan det vara svårt att få i sig tillräckligt. Särskilt om en brist redan uppstått. Vilket lätt sker vid stress, eftersom B-vitaminer förbrukas i större omfattning under stress.    

B-vitaminbrist och depression

Studier visar på goda effekter av B-vitamin. En studie visade en på minskning i bland annat anspänning, ilska, depression och trötthet. En annan studie visade tydlig koppling mellan brist på B-vitaminer och depression. 


Referenser:

B-vitamin depression
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28041597

B-vitamin arbetsrelaterad stress
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290459

B12
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15671130
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21671542

B12 och folsyra vid mental trötthet
http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2017/07/Vitamin-B12B9--mojlig-behandling-vid-mental-trotthet-/