Just nu kan längre leveranstider förekomma p.g.a. flytt av lager 🚚

 • Fri frakt över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online
HälsorådgivningButikerFavoriter

Vårt sortiment

  Sök

  D-vitamin: 5 fakta om solvitaminet
  Hälsa

  D-vitamin: 5 fakta om solvitaminet

  D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet och hjälper till att bibehålla en normal benstomme och muskelfunktion. Det är ett av de få vitaminer vi riskerar att få underskott av, därför kan man behöva tillskott. Den 23 september, i samband med höstdagjämningen, firar vi D-vitaminets dag för att uppmärksamma att vi går mot mörkare tider och behöver tillgodose vårt D-vitaminbehov på annan väg än genom solexponering. Här är fem fakta om D-vitamin.

  D-vitamin bildas i huden
  D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som bildas i huden när den nås av solens strålar. Bildandet kan endast ske när solen står högre än 45 grader över horisonten, vilket endast är mitt på dagen under sommarmånaderna i Sverige. En solig sommardag räcker det med 15-30 minuters exponering av huden i solen för att täcka behovet. Under höst, vinter och vår behöver tillförseln via kost och kosttillskott täcka behovet.

  D-vitaminbrist

  Brist på D-vitamin är vanligast under senhösten och vinterhalvåret i Sverige. D-vitaminbrist kan orsaka en mängd symtom, ofta relaterade till att D-vitamin bidrar till normalt upptag av kalcium som i sin tur bidrar till att man kan behålla en normal benstomme, tandstatus och funktion av immunförsvaret.

  Källor rika på D-vitamin

  Rika källor till D-vitamin är fet fisk, ägg, lever, kött, berikad mjölk och berikat matfett. Även vissa svampsorter innehåller D-vitamin, men i form av D2-vitamin. Den form av D-vitamin som bildas i huden är D3-vitamin.

  Rekommenderat intag

  Det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin är 10 mikrogram per dag för barn och vuxna och 20 mikrogram per dag för personer över 75 år. Ett blodprov hos vårdcentralen kan visa om du får i dig tillräckligt med D-vitamin.  

  Kosttillskott

  Kosttillskott med D-vitamin finns i flera former för både barn och vuxna. Tabletter, tuggtabletter, kapslar, flytande och i form av droppar lösta i olja. Då vitaminet är fettlösligt är det en god idé att ta vitaminet tillsammans med mat för ett optimalt upptag.

  Fråga gärna om råd i din Hälsokraftbutik, vi hjälper dig att hitta rätt tillskott för dig och din familj.  

   

  Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

  Mer info