Gurkmeja – 5 spännande fakta

gurkmeja_fem_spannande_fakta

En favorit inom den ayurvediska medicinen och ett naturligt skydd mot oxidativ stress, ett förstadium till inflammation. Här är fem spännande fakta om gurkmeja och hur den skulle kunna hjälpa dig.

1. Gurkmeja tillhör växtfamiljen ingefärsväxter och härstammar från tropiska delar av Asien. Jordstammen är den del av örten som  används för att framställa kryddan, den påminner om ingefärsroten till utseendet.

2. Gurkmeja har länge använts inom ayurvedisk medicin för att stärka matsmältningen, rena kroppen, lindra feber, leverproblem, infektioner och ledproblem. 

3. Curcumin är det ämne i roten som ger gurkmeja sin orange-gula färg. Ämnet är en stark antioxidant som skyddar kroppen mot oxidativ stress, ett förstadium till inflammation. Curcumin anses vara det mest verksamma och hälsofrämjande i roten.

4. Då curcumin är svårt för kroppen att tillgodogöra sig är det viktigt att välja ett tillskott med hög biotillgänglighet, så att det blir lätt för kroppen att ta upp det. Svartpepparextrakt höjer till exempel biotillgängligheten av gurkmeja. Även framställningsmetoden är av betydelse.

5. Extrakt av gurkmeja med en högre halt av curcumin är populärt vid bland annat ledvärk och andra åkommor där oxidativ stress och inflammation förekommer.