När gula fläcken förändras

När gula fläcken förändras

Gula fläcken är en liten del av ögats näthinna. Den har stor betydelse i vårt vardagliga liv. Utan den klarar vi inte av de mest basala ting som att läsa tidningen eller se på TV. Förändringar i gula fläcken är vanliga när vi åldras och är också den vanligaste orsaken till synnedsättning hos personer som är äldre än 60 år.

Med stigande ålder är synnedsättningar vanligt. Hos personer som är 60 år och äldre är förändringar i gula fläcken den vanligaste orsaken till försämrad syn. Gula fläcken, även kallad makula, är en liten del inne i ögat, belägen mitt på näthinnan, där synen är som skarpast. Utan dess funktion får vi svårt att utskilja detaljer och se skarpt.

Rik på lutein

Gula fläcken är rikt på av ett ämne som kallas för lutein. Lutein finns naturligt i orangea grönsaker och bladgrönsaker. Det går att se kopplingar mellan lutein och egenskaper hos ögat. Lutein anses bland annat kunna skydda ögat mot skadligt ljus och skydda cellerna från fria radikaler medan brister kan påverka ögats förmåga att se skarpt.

Kosten har betydelse

Man har sett att brister på vissa näringsämnen, vitaminer och antioxidanter kan påverka gula fläcken negativt. Med hjälp av kost och kosttillskott som är rika på ämnen som är bra för det åldrade ögat går det att stötta ögat att bibehålla sin normala funktion. Zink, vitamin B2 och vitamin A är bra näringsämnen för att bibehålla normal synfunktion hos åldrande ögon. Näringstillskottet Blue Eye innehåller dessa ämnen samt blåbärsextrakt, lutein, rutin, quercetin, salvia och selen.