• Fri frakt över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online
HälsorådgivningButikerFavoriter

Vårt sortiment

  Sök

  Pollenallergisk? Här är 11 pollensmarta tips!
  Hälsa

  Pollenallergisk? Här är 11 pollensmarta tips!

  Pollensäsongen har startat, vilket innebär nysningar, rinnsnuva, nästäppa och kliande ögon för var femte svensk. Men vad vet du egentligen om pollenallergi? Här får du veta mer om allergin och hur du kan minska allergibesvären naturligt och biverkningsfritt.

  Pollenallergi är den vanligaste formen av allergi i Sverige och kallas också för hösnuva. Allergin förekommer huvudsakligen i tre perioder under året, när lövträden blommar på våren, när gräset blommar under sommaren och när gråbo går i blom på sensommaren. 

  När man får allergiska besvär är det immunförsvaret som reagerar på att pollen kommer i kontakt med slemhinnorna i bland annat öga, näsa och luftvägar. Immunförsvaret startar då en inflammatorisk reaktion där bland annat histamin frisätts. Detta ger upphov till typiska allergisymptom som nysningar, klåda i ögon och näsa samt rinnsnuva. Därefter tilltar inflammationen i vävnaden som också svullnar, därav uppstår till exempel nästäppa.

  Var femte svensk är drabbad

  Pollenallergi drabbar cirka 20 procent av Sveriges befolkning och debuterar generellt under de tidiga skolåren eller tonåren. Det finns en ärftlighet för pollenallergi men allergin kan uppstå även där ärftlighet inte förekommer. Besvären blir vanligen lindrigare med åren och i medelåldern är de vanligen mycket lindriga.

  Symptom vid pollenallergi

  Pollenallergi ger oftast besvär i ögon, näsa och luftvägar. Vanliga symptom är nysningar, rinnsnuva och nästäppa. De flesta får också besvär med röda, kliande och rinnande ögon. Det är heller inte ovanligt att man känner sig trött och får huvudvärk när allergin sätter in. Hur stora besvär man får beror på hur känslig man är och hur mycket pollen det finns i luften. Pollenhalten tenderar att öka då temperaturen och lufttrycket stiger och minska när det regnar.

  Behandling av pollenallergi

  Behandling mot pollenallergi syftar till att minska effekten av histaminet som frisätts och att minska den inflammation som uppstår. Detta görs vanligen med hjälp av antihistaminer och antiinflammatoriska ämnen. Båda finns det gott om i naturen.

  11 pollensmarta tips för att minska allergiska besvär

  1. Undvik att vädra dagtid, vädra istället under kvällarna då pollenhalterna är lägre.
  2. Undvik att låta kläder och sängkläder torka utomhus. 
  3. Klipp gräset mer sällan.
  4. Byt kläder när du har varit utomhus.
  5. Ta inte in växter med pollen, som till exempel björkris. 
  6. Håll sovrummet rent då det är den plats där du ska vila och återhämta dig.
  7. Skölj håret innan du går och lägger dig för att få bort det pollen som fastnat under dagen.
  8. Skölj näsan för att få bort pollen som eventuellt fastnat i näsgången. 
  9. Använd gärna en luftrenare, framförallt i sovrummet. 
  10. Träna gärna men välj hemmaträning eller gymmet före utomhusträning. 
  11. Håll koll på pollenprognosen. 

  Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

  Mer info