• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Så blir du gladare och får mer energi i vardagen
  Hälsa

  Så blir du gladare och får mer energi i vardagen

  Vi har mycket att vara glada över.  Det sägs att vi föds lyckliga och att detta är vårt naturliga tillstånd. Så egentligen behöver vi inte allt det där som vi jagar efter i tron om att vi ska bli lyckligare, ”om vi bara fick det där” så skulle livet bli så mycket bättre. Men efter en lång vinter med avsaknad av dagsljus och när vardagsstressen gör sig påmind är det inte helt konstigt att vi tappar fokus, mister glädjen och låter oss påverkas för mycket av negativ energi.

  Kan du ibland känna att energin tryter och att livet känns allmänt grått, trist och deprimerande? Då kan det vara bra med lite praktiska råd som hjälper till att återfå balansen och får oss att fokusera på rätt saker igen. Då blir vi lugnare, gladare och får mer energi i vardagen. Här kommer 18 tips att ta till när du tappat riktningen:

  1. Skratta mer

   Ett gott skratt har positiv inverkan på kroppen. Skratt sänker stresshormonerna och stärker även vårt immunförsvar. Att ha roligt ökar också produktionen av serotonin, ett av kroppens ”må-bra-hormon”.

  2. Sträck på dig

   Att sträcka på sig är inte bara bra för hållningen, det påverkar även humöret positivt. En bra hållning signalerar till kroppen att du är stark, vilket faktiskt gör att ditt självförtroende blir bättre. Likaså så kan ett leende, fast du inte känner dig glad, göra att du blir gladare. Kroppen gör ingen skillnad på äkta leende eller ett ”fejkat”.

  3. Ge tid åt dina relationer

   Att umgås med nära och kära, det är vad som visat sig ha störst effekt på upplevd lycka. Se till att du träffar någon du tycker om varje vecka.

  4. Vistas i naturen

   Vi människor mår bra av att vara utomhus. Att vistas i naturen reducerar stress och ger rätt stimuli för hjärnan i en lagom dos som vi är skapta för att ta emot. Det aktiverar det parasympatiska nervsystemet, kroppens lugn- och rosystem, och gör att vi känner oss avslappande och tillfreds.

  5. Umgås med djur

   Att umgås med djur är bra för hälsan visar forskning. Att kela och vidröra djur gör att kroppen frisätter oxytocin som är ett av kroppens ”må-bra-hormon”. Det är samma hormon som produceras när du blir förälskad. Det sänker stress och påverkar allmänhälsan positivt. Har du inga husdjur? Lugn, det går även bra att kela med personer du gillar.

  6. Rör på dig

   Det är inget nytt av att vi mår bra av att röra på oss. Människans kropp är skapt för rörelse. Träning frisätter olika hormoner i kroppen, som till exempel, endorfiner, dopamin och serotonin som gör att vi mår bra.

  7. Ta ett bad

   Gillar du att ta ett varmt bad? Grattis, ett varmt bad reducerar stress och ger kroppen välbehövd avslappning. Dessutom visar forskning att en timmes varmt bad kan bränna lika mycket kalorier som en timmes cykling.

  8. Investera i dig själv

   Gör saker för din egen skull och gör sådant du mår bra av. Det har ingenting att göra med egoism utan snarare en investering i dig själv. För när du mår bra, är du en bättre medmänniska och kan ge mer positiva energi till din omgivning, din familj, din partner och dina vänner. Det kan egentligen röra sig om vad som helst – sätt på dig något du känner dig fin i, drick vatten i ditt finaste vinglas, gör en ansiktsbehandling, meditera eller laga en trerättersmiddag till dig själv.

  9. Ta ”time-off” till att göra ingenting

   Få inte dåligt samvete för att du gör ingenting och ger dig själv tid att bara få vara. Se det som en investering i din egen hälsa. Vi är inte skapta för att konstant bli matade med intryck och bomba hjärnan med stimuli. Hjärnan behöver få vila för att kunna processa tidigare intryck.

  10. Prioritera sömn

   Prioritera alltid sömn. Många processer i kroppen sker under sömnen. Det är under nattens vila som kroppen återhämtar sig, hjärnan bearbetar intryck och då kroppens hormon- och reparationsprocess är som mest aktivt. Brist på sömn kan exempelvis försämra immunförsvaret, öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, depression och utbrändhet.

  11. Våga säga nej

   Du måste inte alltid säga ja. Det är helt ok att säga nej ibland, även om det gäller sådant du känner att du ”borde” säga ja till. Det är lätt att man säger ja för att undvika att göra människor besvikna. Men du blir inte snällare för att du alltid säger ja. Att vara snäll är inte bara att vara snäll mot alla andra. Det innebär också att vara snäll mot sig själv. Du blir inte en sämre människa för det.

  12. Fokusera på positiva saker

   Det kan kännas klyschigt men att ta kontrollen över dina tankar kan göra mycket om du väl ger det en chans. Lägg inte onödig energi på saker som suger ur din energi när du har möjlighet att fokusera på positiva saker som ger energi. Livet kanske inte alltid blir som du önskar men du äger alltid dina tankar och där kan du välja vart du vill lägga ditt fokus.

  13. Våga önska

   Man pratar om attraktionslagen – att det du önskar ska du få. Våga tro på din önskan och att du faktiskt förtjänar att få det du önskar. Positiva känslor och tankar attraherar fler positiva känslor. Känn tilliten till att attraktionslagen vet vad du vill ha. Det gäller att bryta negativa tankemönster, för lika väl som positiva tankar manifesterar positiva saker så attraherar negativa tankar fler negativa manifestationer. Det vi sänder ut får vi tillbaka.

  14. Äg ditt liv

   Ta kontrollen över ditt liv. Våga gå din egen väg. Du kommer aldrig uppnå full lycka om du går en väg som inte är skapt för dig. Bara DU vet vad du vill av ditt liv. Följ inte någon annans dröm, en väg som satts upp av dina föräldrar, av samhället eller av din partner.

  15. Var snäll mot dig själv

   Behandla dig själv som din egen bästa kompis. Lika lätt som du förlåter en bra vän och tar hand om denne när hon eller han har det svårt, ska du ta hand om dig själv. Det är lätt att vara självkritisk, speciellt om det blivit en vana. Öva dig att säga snälla saker till dig själv och ha ”självmedkänsla”.
  16. Omge dig med färg

   Färg påverkar humöret. Var inte rädd för att sätta på dig färgglada kläder. Inred något i ditt hem med färg, måla om eller piffa med färgglada kuddar. Välj färger som du gillar att titta på och som ger dig positiva känslor.

  17. Få sol på dig

   Det är inte en myt att sol gör oss på bättre humör. Solljus ökar bildningen av serotonin som är en signalsubstans i hjärnan. Serotonin påverkar inte bara humöret positivt, utan är även sammankopplat till sexlust och skratt.

  18. D-vitamintillskott

   Under vinterhalvåret i Skandinavien räcker inte solljuset till för att förse oss med tillräcklig mängd D-vitamin. Tips är därför att ta tillskott av D-vitamin för att inte få brist. D-vitamin behövs för att bibehålla ett normalt immunförsvar, benstomme och normal muskelfunktion.