Städa bort kemikalier och städa rent naturligt

Städa naturligt utan kemikaliler

Dagligen omger vi oss med en miljö fylld av kemikalier och skadliga ämnen. Inte minst finns de i våra hem. Vi städar för att ta bort smuts och göra våra hem rena. Istället ersätter vi smutsen med kemikalier. Men det finns naturliga alternativ som är snälla både för människor och djur, och biologiskt nedbrytbart i naturen. Det behöver inte heller utgöra ett hot för plånboken.

Kemikalier finns överallt i vår vardag. De finns i maten vi äter, i våra möbler, i TV-apparaten, i produkterna vi använder på kroppen, i köket och i de medel som vi städar våra hem med. Vi städar för att ta bort smuts och göra våra hem rena. Istället ersätter vi smutsen med kemikalier.

Naturliga alternativ

Men det finns alternativ att tillgå. Naturliga rengöringsprodukter som använder sig av naturliga och växtbaserade tensider och ämnen. Många enkla städknep går dessutom att inhämta direkt från skafferiet eller kan användas som ingredienser i olika naturliga städprodukter.

Hormonstörande kemikalier och folksjukdomar

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är kopplingen större mellan hormonstörande kemikalier och vanliga folksjukdomar större av vad vi kunnat ana. Hormonstörande ämnen finns bland annat i kommersiella städprodukter och anses kunna ha negativa hälsoeffekter. Exempelvis ses ett samband mellan hormonstörande ämnen och tillstånd som ADHD, fetma, diabetes typ II, autism, manlig infertilitet och cancer. Exponeringen av hormonstörande ämnen kostar samhället ca en biljon 435 miljarder svenska kronor per år visar en studie som offentliggjordes i ”Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.

Många ingredienser finns i skafferiet

Det går att göra rent, avfetta och avkalka utan farliga kemikalier. Det finns naturliga ämnen, vissa av dem kanske du till och med har i skafferiet. Ämnen som ättika, vinäger, salt, citronsyra, bikarbonat och kaffesump kan användas som naturliga rengörare i olika sammanhang.

Rent på naturligt vis

Bikarbonat kan användas som naturligt skrubbmedel, dödar bakterier och tar bort dålig lukt. Citronsyra och ättika löser naturligt upp kalk och avlagringar. För dem som föredrar färdigblandade produkter finns naturliga alternativ på marknaden att köpa.

Istället för att göra rent med kemikalier använder sig dessa produkter av bland annat växtbaserade anjonaktiva och nonjonaktiva tensider. Rengörande och avfettande egenskaper fås med bland annat sockertensider och andra naturliga tensider. Rengörande, bakteriedödande och avkalkande effekt med citronsyra och ättika. Antiseptiska, bakterie- och svampdödande egenskaper med tea tree oil. Ofta ingår även vårdande örter och naturliga doftämnen. Plus i kanten är att innehållet är snällt mot huden och dina händer när du städar.

Tea tree oil

Tea tree oil är ett naturligt bakterie- och svampdödande medel som fungerar bra på hårda, fasta ytor. Tea tree oil är det mest effektiva och antibakteriella medel i naturen som vi känner till. Bortsett från dess bakteriedödande egenskaper används tea tree oil i olika hudvårdsprodukter för dess läkande egenskaper på huden.

Ättika

Ättika är en mild rengörare som gör rent och tar bort kalk utan att skada känsliga ytor.

Citrongräsolja

För att förstärka känslan av rent vill vi gärna att det ska lukta gott också. De flesta kommersiella städprodukterna innehåller hormonstörande syntetiska doftämnen och ftalater. Genom att tillsätta citrongräsolja går det att få den fräscha rena känslan av citrus utan negativa hälsoeffekter.

Ekologisk miljövänliga städprodukter

Exempel på kemikaliefria och miljövänliga städprodukter som finns att köpa i handeln är bland annat Lilly´s Eco Clean som har allt från toalettrengöringsmedel, golvrengöring, avfettningsmedel och diskmedel. Konceptet är enkelt – Att ta hand om naturen, börjar hemifrån. Vårda hemmet, kroppen och miljöns hälsa.