• Fri frakt över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Städa bort kemikalier och städa rent naturligt
  Hälsa

  Städa bort kemikalier och städa rent naturligt

  Dagligen omger vi oss med en miljö fylld av kemikalier och skadliga ämnen. Inte minst finns de i våra hem. Vi städar för att ta bort smuts och göra våra hem rena. Istället ersätter vi smutsen med kemikalier. Men det finns naturliga alternativ som är snälla både för människor och djur, och biologiskt nedbrytbart i naturen. Det behöver inte heller utgöra ett hot för plånboken.

  Kemikalier finns överallt i vår vardag. De finns i maten vi äter, i våra möbler, i TV-apparaten, i produkterna vi använder på kroppen, i köket och i de medel som vi städar våra hem med. Vi städar för att ta bort smuts och göra våra hem rena. Istället ersätter vi smutsen med kemikalier.

  Naturliga alternativ

  Men det finns alternativ att tillgå. Naturliga rengöringsprodukter som använder sig av naturliga och växtbaserade tensider och ämnen. Många enkla städknep går dessutom att inhämta direkt från skafferiet eller kan användas som ingredienser i olika naturliga städprodukter.

  Hormonstörande kemikalier och folksjukdomar

  Enligt Världshälsoorganisationen WHO är kopplingen större mellan hormonstörande kemikalier och vanliga folksjukdomar större av vad vi kunnat ana. Hormonstörande ämnen finns bland annat i kommersiella städprodukter och anses kunna ha negativa hälsoeffekter. Exempelvis ses ett samband mellan hormonstörande ämnen och tillstånd som ADHD, fetma, diabetes typ II, autism, manlig infertilitet och cancer. Exponeringen av hormonstörande ämnen kostar samhället cirka 157 miljarder euro per år visar en studie som offentliggjordes i ”Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.

  Många ingredienser finns i skafferiet

  Det går att göra rent, avfetta och avkalka utan farliga kemikalier. Det finns naturliga ämnen, vissa av dem kanske du till och med har i skafferiet. Ämnen som ättika, vinäger, salt, citronsyra, bikarbonat och kaffesump kan användas som naturliga rengörare i olika sammanhang.

  Rent på naturligt vis

  Bikarbonat kan användas som naturligt skrubbmedel, dödar bakterier och tar bort dålig lukt. Citronsyra och ättika löser naturligt upp kalk och avlagringar. För dem som föredrar färdigblandade produkter finns naturliga alternativ på marknaden att köpa.

  Istället för att göra rent med kemikalier använder sig dessa produkter av bland annat växtbaserade anjonaktiva och nonjonaktiva tensider. Rengörande och avfettande egenskaper fås med bland annat sockertensider och andra naturliga tensider. Rengörande, bakteriedödande och avkalkande effekt med citronsyra och ättika. Antiseptiska, bakterie- och svampdödande egenskaper med tea tree oil. Ofta ingår även vårdande örter och naturliga doftämnen. Plus i kanten är att innehållet är snällt mot huden och dina händer när du städar.

  Tea tree oil

  Tea tree oil är ett naturligt bakterie- och svampdödande medel som fungerar bra på hårda, fasta ytor. Tea tree oil är det mest effektiva och antibakteriella medel i naturen som vi känner till. Bortsett från dess bakteriedödande egenskaper används tea tree oil i olika hudvårdsprodukter för dess läkande egenskaper på huden.

  Ättika

  Ättika är en mild rengörare som gör rent och tar bort kalk utan att skada känsliga ytor.

  Citrongräsolja

  För att förstärka känslan av rent vill vi gärna att det ska lukta gott också. De flesta kommersiella städprodukterna innehåller hormonstörande syntetiska doftämnen och ftalater. Genom att tillsätta citrongräsolja går det att få den fräscha rena känslan av citrus utan negativa hälsoeffekter.

  Ekologisk miljövänliga städprodukter

  Exempel på kemikaliefria och miljövänliga städprodukter som finns att köpa i handeln är bland annat EcoClean som har allt från toalettrengöringsmedel, allrengöring, kalk- och smutsrengöring, golvrengöring, diskmedel, tvättmedel och fönsterputs. Konceptet är enkelt – Att ta hand om naturen, börjar hemifrån. Vårda hemmet, kroppen och miljöns hälsa.