• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Trötta binjurar? Så tar du hand om dem och får mer energi
  Hälsa

  Trötta binjurar? Så tar du hand om dem och får mer energi

  Hög stress under längre tid kan leda till binjuretrötthet. Binjurarna orkar helt enkelt inte upprätthålla produktionen av stresshormonet kortisol, vilket medför att vi bland annat blir trötta, får svårt att komma upp på morgonen och får ett ökat sug efter sötsaker och salt. Här får du veta hur du tar hand om dina binjurar och återfår energin.

  Vad är binjurarnas funktion?

  Binjurarna sitter på toppen av njurarna och har till uppgift att producera och utsöndra stresshormonet kortisol. Produktionen regleras av hypotalamus i hjärnan och hypofysen. För att tillräckliga mängder ska produceras behöver hypotalamus, hypofysen och binjurarna fungera optimalt. Om man utsätts för hög stress under en längre tid kan det leda till att binjurarna blir trötta och inte klarar att producera tillräckliga mängder med kortisol. Detta kan ge en mängd negativa effekter.

  Symptom på trötta binjurar

  • Du har svårt att komma upp på morgonen
  • Du har låg energi, känner dig ofta trött
  • Du har låg eller ingen sexlust
  • Du känner sug efter sötsaker och kolhydrater, särskilt på eftermiddagen och kvällen
  • Du har ett sug efter salt
  • Som kvinna har du kraftig PMS och klimakteriebesvär
  • Du drabbas av återkommande infektioner

  Så tar du hand om trötta binjurar

  Känner du igen dig? Då är det dags att ta tillbaka makten över ditt liv och skapa en tillvaro som är givande, rolig och fylld av inslag som får dig att må bra. Men det kräver också energi. Så vart ska man börja? Jo, börja med biologi! Stötta kroppen med näring genom bra kost och komplettera vid behov med näringstillskott. Kroppen behöver energi för att du ska orka göra alla nödvändiga livsstilsförändringar.

  • C-vitamin är ett av de viktigaste vitaminerna vid binjuretrötthet.
  • Magnesium verkar tillsammans med B- och C-vitamin för att stärka binjurarna.
  • B-vitaminer ger binjurarna extra energi.
  • E-vitamin behövs för att minska skadan av fria radikaler, som frigörs när binjurehormoner bildas.

  Ett örttillskott som många terapeuter rekommenderar är Holistic Stress Tinktur som innehåller ashwagandha, rysk rot, schisandra och lakritsrot som stödjer normal funktion av binjurar och bidrar till fysisk och mental energi.

  Att återhämta sig från binjuretrötthet tar upp till ett par år, men man kan känna skillnad redan efter några få veckor.  Ta gärna hjälp av någon av de många duktiga terapeuter som finns, de kan hjälpa dig att ta reda på vad just du behöver göra för att komma i balans.

  12 livsstilsråd för piggare binjurar

  1. Bestäm att din energi är det som är viktigast för dig och ditt liv. Låt alla dina val styras utifrån den enkla frågan: Ger det här mig energi?
  2. Sömnen är vår viktigaste medicin för återhämtning och reparation. Lägg dig senast klockan 22.00.
  3. Börja dagen med en halv liter vatten med 1 tsk havssalt. Salta maten och drick vatten med salt under dagen.
  4. Ägna en stund varje dag åt yoga, meditation och andningsövningar. Det skiftar kroppen från det sympatiska (aktiva) nervsystemet, till det parasympatiska (avslappnade).
  5. Ät dagens första mål innan klockan 10. Minska på socker, snabba kolhydrater och stimulerande drycker som kaffe och läsk.
  6. Inom yogafilosofin rekommenderas vila 11 minuter två gånger per dag, gärna liggande på rygg med slutna ögon.
  7. Se till att du har roliga och avkopplande aktiviteter inplanerade minst en gång per vecka. Att njuta av livet är en stor del av livets mening.
  8. Bli din egen bästa vän och lyssna på när din kropp säger att det är dags att vila, äta, sova, leka…
  9. Förändra det du kan till det bättre för dig själv. Tacka nej till extrauppdrag. Sök nytt jobb. Be om hjälp när du behöver det. Sluta vara konstant tillgänglig. Dra gränser.
  10. Öva upp din känsla av tacksamhet. Reflektera varje dag över det du är tacksam över. 
  11. Regelbunden motion normaliserar hormonnivåerna av kortisol, blodsocker insulin och andra hormoner. En rask promenad på 30 minuter räcker.
  12. Affirmera. Du är vad du tänker.