• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Vad är Mountain blood och vilka hälsofördelar har det?
  Hälsa

  Vad är Mountain blood och vilka hälsofördelar har det?

  Varför pratar alla om Mountain Blood? Vad är det för något och vad är det som har gjort det så populärt? Mountain blood, som även går under namnet Shilajit, är en mineralsubstans som utvinns från några få unika bergarter runtom i världen så som i Himalayabergen, Altaibergen och Kaukasien. På sanskrit betyder shilajit ”den som förstör svaghet”. På senare tid har shilajit uppmärksammats alltmer för sitt rika näringsinnehåll.

  Shilajit är en mineralsubstans som uppstått genom komprimering och nedbrytning av biologiskt växtmaterial under århundranden. Man kan säga att det är som bergets blod.

  Näringsrikt innehåll

  Substansen innehåller en mängd olika aminosyror och växtbaserade mineraler i deras mest biologiska, joniska form. Uppemot 70 procent av innehållet består av humussyror, hippursyror och fulvinsyror. Substansen är även väldigt rik på mineralsalter, aminosyror, spårämne och spårmineraler. Shilajit har en förmåga att nå direkt till cellernas kärna, mitokondrierna, och öka ATP, cellernas energiproduktion och ämnesomsättning. Substansen är även naturligt rikt på fulvosyra.

  Fulvinsyra anses ha många hälsofördelar. Bland annat sägs den balansera tarmen och ge näring till huden så att den kan hålla sig stark och frisk. Inom ayurvedan har shilajit används i över 3000 år för dess positiva egenskaper för bland annat energi, uthållighet och immunssystemet.

  • Rik på fulvo- och humussyror
  • Naturliga mineraler, vitaminer och mikronäringsämnen
  • Används traditionellt inom den ayurvediska medicinen

  Så tillreder du shilajit

  Shilajit har en säregen smak, inte allt för olika smaken av tjära. Eftersom smaken kan vara ganska skarp så dricks shilajit ofta upplöst i mjölk eller örtté. Det är även möjligt att blanda ut med varmt vatten eller lägga direkt på tungan, vilket ger en extra bra absorption.

  Hur vet jag att den är äkta?

  Allt eftersom populariteten ökat för shilajit så har även en del falska produkter kommit ut på marknaden. Så här kan du testa din produkt för att se om den är äkta:

  • Shilajit blir hårdare vid kalla temperaturer och mjukare och mer formbar när den är varm.
  • Shilajit bör lösas upp helt i varmt vatten eller mjölk, utan några kvarvarande bitar (bör inte lösas upp i alkohol).
  • Shilajit ska ha en stark rökig, tjärliknande lukt och smak.
  • Shilajit tänder inte eld eller brinner som ett ljus. Om den värms upp med en låga kommer den att bubbla och producera en aska men det kommer inte att brinna som ett ljus.