Nyttigare påskgodis
Godis hör påsken till, men det finns lite nyttigare alternativ att lägga i påskägget.
Chokladbräck
Enkelt och snabbt godis toppat med nyttigheter! Ha på din favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och superfruits.
Ingredienser
150 g mörk choklad, gärna minst 70%
Topping:
2 msk pistagenötter
1,5 msk kokosflingor
1 msk torkade tranbär
1 msk torkad mango
1 msk kakaonibs
1 msk bipollen
1 tsk matchapulver
1 tsk acerolapulver
Gör så här
Hacka nötter, torkad frukt och blanda ihop allt till toppingen i en skål. Hacka choklad och smält i vattenbad, temperera gärna chokladen. Täck en plåt med bakplåtspapper och häll på den smälta chokladen. Jämna ut chokladen till ett tunt lager och strö på toppingen. Låt stelna och skär eller bryt sedan i mindre bitar.
Tips! För bästa resultat och för att chokladen ska hålla sig hård, glansig och inte kladda kan man temperera chokladen. Här är en metod: Finhacka chokladen, värm halva mängden till 48-50 grader för mörk choklad. Rör ner resten av chokladen och rör tills temperaturen är 27-28 grader. Värm därefter upp den till 31-32 grader igen.
Krispiga chokladpuffar
Krispiga chokladgodisar med smak av jordnötter. Veganska och helt utan vitt socker!
Ingredienser
Ca 1 dl kakaosmör
3,5 msk kokossocker
2 msk kakao
4 msk jordnötssmör
2,5 dl dinkelpuffar
1 nypa salt
Gör så här
Smält kakaosmöret försiktigt i vattenbad. Tillsätt alla ingredienser utom dinkelpuffarna och blanda tills kokossockret löst upp sig en aning. Vänd ner dinkelpuffarna så de är helt täckta med chokladsmeten. Portionera upp i små muffinsformar. Låt stelna några timmar i kylen.
Recept och foto: Maya Dilek