Vilken proteinkälla väljer du? 3 proteinboostade recept

Recept olika proteinkällor

Protein är uppbyggt av mindre beståndsdelar som heter aminosyror. Det finns hundratals olika aminosyror. För att överleva behöver vi människor 20 stycken. Nio av dessa kallas essentiella aminosyror för att de måste tillföras via kosten. De resterande 11 kan kroppen tillverka själv så länge vi har en fullgod näringsstatus.

Protein behövs för att bygga upp och reparera vävnad, binda till sig näringsämnen, bilda enzymer och hormoner. Vårt immunsystem, rättare sagt våra antikroppar, består också av protein.

Kött, fisk och ägg räknas som fullvärdiga proteinkällor. Men det går också bra med vegetabiliskt protein. Bönor, tofu, linser, ärtor, grönsaker, frön och nötter optimerar ditt proteinupptag. Och kanske även lite frukt. Frukt ger inte mycket protein, men syran i sura frukter kan förbättra upptaget.

Ett smidigt sätt att få tillräckligt med protein är med proteinpulver. De flesta vegetabiliska proteiner är lättsmälta och är naturligt fria från gluten och mjölkprotein. Det gör att de även passar dig som har en känslig mage. Blanda gärna de olika proteinerna för att få en ännu bättre balans av aminosyror.

Boosta dig med ärtprotein och risprotein

Aminosyraprofilen hos ärtprotein och risprotein är perfekt eftersom de innehåller alla essentiella aminosyror. De är speciellt rika på arginin, lysin och glutamin, vilket gör dem extra intressant för dig som tränar hårt och vill ha resultat. Ärtprotein och risprotein är lättsmält och har låg risk att orsaka födoämnesallergi eller intolerans, vilket gör att det passar utmärkt för dig med känslig mage. Ärtprotein och risprotein har en neutral smak och passar bra i smoothies. De lämpar sig även bra för upphettning och går därför att använda i både brödbak och pannkakor.


3 recept med ärtprotein eller risprotein

Ärtig proteinyoghurt

2 dl valfri yoghurt
1 avokado
2 msk honung
2 tsk Holistic Ärtprotein
2 tsk blåbärspulver
1 krm ren vanilj
1 handfull färska bär. 

Mixa allt utom bären till en kräm i en matberedare. Servera med bär och eventuellt hackade nötter.


Ananas- och mandelsmoothie

1 dl mandlar
2 dl färsk ananas
1 msk Holistic Risprotein
2 urkärnade dadlar
2 dl valfri yoghurt 
1 krm vaniljpulver
½ äpple
2 dl apelsinjuice
1 dl vatten 
1 näve myntablad

Mixa först mandlarna och vätskan tills det blir slätt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa tills det blir slätt.


Raw mandel- och kardemummakaka

1 och 1/2 dl mandlar
3 fikon
2 skopor Holistic Risprotein
1/2 dl kokosolja
1 pressad lime
Kardemumma efter smak
Mullbär

Mixa allt förutom mullbär till en kakliknande deg, smaka av med kardemumma. Knåda sen in 1 dl mullbär i degen och forma till en rektangulär kaka. Ställ i kylen i 2 timmar. Skär upp i önskad storlek. Receptet är framtaget i samarbete med @thalineva

Foto: Crelle, crelle.se