• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Hur väljer jag rätt SPF under året?
  Skönhet

  Hur väljer jag rätt SPF under året?

  Vi människor behöver solljus för att må bra. För att kunna njuta av de värmande och välgörande solstrålarna utan att huden tar skada, är det viktigt att vi använder SPF året om. Solens strålar påverkar oss nämligen även under vinterhalvåret. Det vimlar av olika solskyddsprodukter, och det kan vara svårt att navigera bland alla alternativ och hitta det rätta solskyddet som passar just dig. Vilken SPF ska du använda? Hur ofta behöver du smörja in dig? Hur länge håller solkrämen? Frågorna kring solskydd är många. I den här artikeln guidar vi dig genom SPF-djungeln så att du lättare kan hitta det solskydd som passar dig bäst.  

  Vad betyder de olika SPF-siffrorna?

  Vilken solskyddsfaktor en produkt har visar hur bra den skyddar huden mot solens ultravioletta UVB-strålar, det vill säga de strålar som gör att huden rodnar och blir solbränd. Graden av UV-skydd anger hur många gånger produkten ökar hudens normala skydd, och påverkar till viss del hur länge man kan vistas ute i solen. Som exempel ger en produkt med SPF 30 ett skydd mot solens UVB-strålar som är trettio gånger starkare än hudens normala skydd, medan en produkt med SPF 50 ger ett 50 gånger så starkt skydd.

  De här siffrorna kan dock vara förrädiska – det är lätt att tro att en produkt med SPF 30 skyddar dubbelt så bra som en produkt med SPF 15. Så är dock inte fallet, och i verkligheten ger en produkt med SPF 30 bara ett 4 procent extra skydd jämfört med om produkten haft SPF 15. Olika solskyddsfaktor släpper också igenom olika mycket UVB-strålning till huden. SPF 30 släpper exempelvis igenom 3,2 procent av UVB-strålningen, medan SPF 50 släpper igenom 2,3 procent.

  Så hittar du rätt SPF för just dig

  För att hitta det solskydd som passar bäst för just din hud är det bra att utgå ifrån vilken hudtyp du har, hur starkt UV-index är, och i vilket sammanhang du ska använda solskyddet. Har du torr hud bör du välja en SPF i krämform som är rik på fukt. För dig med känslig hud kan milda och oparfymerade produkter som lugnar huden vara bra alternativ. Har du i stället fet hud mår den bäst av produkter som är lite tunnare och har en mattande effekt, till exempel en mousse eller en spray.

  När det kommer till att välja SPF-faktor är en bra grundregel att ju högre UV-index är och ju känsligare hud du har, desto högre solskyddsfaktor bör du välja. En vanlig rekommendation är att alltid använda minst SPF 30 hemma i Sverige för att vara säker på att huden får ett bra skydd. Ett gott råd är också att alltid använda en högre solskyddsfaktor till ansikte och andra utsatta områden som bröst, axlar och hårfäste.

  Hur mycket och hur ofta behöver man applicera?

  En av de vanligaste orsakerna till att vår hud drabbas av solskador är att vi applicerar för lite solkräm. En produkt med SPF 15 kan ge ett så lågt skydd som SPF 2 om lagret blir för tunt, eftersom huden inte får det rätta skyddet. Ungefärligt behövs ungefär en halv tesked till ansikte, hals och dekolletage, och cirka en halv deciliter till övriga kroppen. Det är alltid bättre att ta lite för mycket än för lite, så tänk rikligt. Solskyddet måste dessutom appliceras flera gånger under dagen. För att vara på den säkra sidan behöver du smörja in dig så ofta som varannan timme, speciellt om du rör på dig och svettas mycket eller badar – och det gäller även om solskyddet är vattenresistent.  

  Kan SPF bli för gammal?

  Svaret på frågan är ja. Solskyddsprodukter kommer med en datummärkning som är viktig att hålla koll på. Efter utgångsdatum ger produkten inte samma skydd längre, och risken ökar att vi kommer bränna oss och skada huden. Hittar du inga siffror på förpackningen kan du hålla utkik efter en liten symbol av en flaska eller burk på produkten som informerar om hållbarheten i månader, till exempel 6, 12 eller 18 månader. Det är så länge du kan ha produkten öppen innan du bör slänga den. En bra grundregel är att byta ut solskyddet varje sommar. 

  Hindrar SPF huden från att bilda D-vitamin?

  Eftersom SPF filtrerar bort merparten av solens skadliga UVB-strålar – som även är de strålar som omvandlas till D-vitamin när de kommer i kontakt med huden – är det många som tror att SPF kan leda till att kroppen inte tar upp de nivåer av D-vitamin som behövs för att vi ska må bra. Så är dock inte fallet.

  En mängd studier har gjorts inom området, och ingen av dem har visat att solskydd lett till för låga nivåer av D-vitamin. Tvärtom har man kunnat se att personer som använder solskydd dagligen, utan problem kan bibehålla sina nivåer av D-vitamin. En förklaring tros vara att oavsett hur mycket och hur hög solskyddsfaktor som används blir blockeringen aldrig hundraprocentig, vilket gör att en del av solens UV-strålar ändå kommer kunna tas upp. Även om det rör sig om så lite som 2 – 3 % är det tillräckligt för att kroppen ska kunna bilda den mängd D-vitamin som behövs.

  Brun utan sol – ett bra alternativ

  För dig som vill åt den där fräscht solkyssta känslan utan att riskera att bränna dig eller skada din hud, kan brun utan sol-produkter vara ett bra alternativ. Idag går det att hitta massor av self-tanning lotions för både kropp och ansikte som gradvis ger huden en naturligt solbränd ton. Många brun utan sol-produkter innehåller dessutom SPF, så att de även skyddar din hud mot solens strålar – perfekt för dig som älskar solen och känslan av att vara solbränd men samtidigt är rädd om din hy.

  5 tips för optimalt solskydd

  1. Håll ett öga på UV-index och använd högre SPF när solen är starkare.
  2. Använd hellre för mycket solkräm än för lite.
  3. Återapplicera ditt solskydd varannan timme.
  4. Välj gärna en högre SPF för att inte riskera att du bränner dig.
  5. Var uppmärksam på produktens utgångsdatum och låt den inte ligga i solen för länge.