• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Tandkrämen som hjälper tänderna att reparera sig själva
  Skönhet

  Tandkrämen som hjälper tänderna att reparera sig själva

  Studier visar att tandkrämer med hydroxiapatit reparerar emaljen och skyddar mot karies. Ämnet hydroxiapatit (HAP), som tänderna är uppbyggda av, hjälper tänderna att laga sig själva genom att tillföra kalcium och fosfater. Hydroxiapatit är framtidens tillsats i tandkräm.

  Hydroxiapatit (eller hydroxyapatite) är en naturligt förekommande form av mineralet kalciumapatit, även känt som kalciumfosfat. Den största delen av emaljen och dentinet (den som finns bakom emaljen) i dina tänder är gjorda av en form av hydroxiapatit. Tandemaljen består av cirka 97 procent hydroxiapatit, 1,5 procent vatten och 1,5 procent kollagen och andra proteiner. Det är just hydroxiapatit i din tandemalj som gör den till det hårdaste ämnet i kroppen. Det finns också naturligt i saliven för att ständigt skydda och stärka emaljen. Man kan alltså tillföra mineraler till kroppen för att förbättra saliven, vilket kan ske via kosten, tillskott eller tandkräm.

  Varför tandkräm med hydroxiapatit?

  Trots att tandemaljen är stark, är den inte oövervinnerlig. Syror från mat och dryck samt tandplack kan delvis lösa upp emaljen. För att hålla tänderna friska måste emaljen ständigt byggas upp. Tandkräm som innehåller HAP kan hjälpa till att återuppbygga emaljen utifrån.

  För att skapa en effektiv och hälsosam tandkräm som stöttar emaljen behövdes flera år av studier, samarbete med ledande specialister och institutioner inom tandvård. I Japan har man forskat sedan 70-talet. Där är det vanligt att tillsätta hydroxiapatit i munvårdsprodukter. 

  Så här fungerar tandkräm med hydroxiapatit

  Genom att sätta till hydroxiapatit till tandkräm har forskare upptäckt i senaste kliniska studier att reminieraliseringen av tänderna snabbas på och förbättras. Det innebär att risken för karies minskar. Nu finns det tandkrämer med hydroxiapatit bland annat från märket Biomed med bevisade resultat in vitro-studier.

  Bild. 1. Tandben i 1 х 5000 förstoring.
  a – emalj som är behandlad med tandkräm utan kalcium hydroxiapatit. 
  b – emalj som är behandlad med tandkräm som innehåller kalcium hydroxiapatit. 

  • Eliminerar kariesangrepp vid tidigt skede, vilket inte bara sker på ytan utan även på djupet. Hålen lagas alltså naturligt.
  • Återställer emaljens jämnhet och fungerar identiskt med förseglingen, ”fyller i” små gropar.
  • Partiklar av hydroxiapatit binder upp bakterier så att de inte attackerar tänderna.
  • Tandkräm med hydroxiapatit gör tänderna vitare på ett naturligt sätt istället för aggressiva blekningskemikalier.
  • Hydroxiapatiten är inte bakteriedödande utan försämrar istället möjligheterna för bakterier att fastna på emaljen.

  Senaste kliniska studier

  I en av de senaste studierna publicerad i Journal of Dental Research tittade man på effekten av tandkräm med HAP under 15 dagar. Resultaten är imponerande. Tänderna som borstades med tandkräm som innehöll HAP var betydligt hårdare (re-mineraliserade) i slutet av studien. En annan studie publicerades i Nature Journal med fokus på att jämföra fluortandkräm och tandkräm med HAP. Det visade att tandkräm med HAP var lika effektiv att återuppbygga emaljen och bromsa karies som fluortandkräm. När emaljen stärks hjälper det att minska tandkänslighet också. Forskning visar att hydroxiapatit har goda egenskaper i form av kariesprofylax. Tänderna har nytta både av bra kost och daglig tillförsel av hydroxiapatit via tandkräm.

  Fler tips för att hålla tänderna friska

  • Borsta tänderna två gånger om dagen.
  • Rengör mellan tänderna också. Det stoppar plack från att byggas upp runt tandköttet.
  • Skölj med munvatten. Det tar bort eventuella matrester och ger ett extra skydd.
  • Undvik att småäta under dagen och ta det lugnt med sockret.
  • Besök din tandläkare minst en gång om året.

  Tandkräm som innehåller hydroxiapatit som Biomed kan hjälpa till att re-mineralisera emaljen. Titta därför en extra gång innan du väljer tandkräm, då flera saknar just hydroxiapatit. Om du upplever ilningar, har svag emalj eller vill stärka emaljen kan en tandkräm med hydroxiapatit vara ett bra alternativ.


  Referenser
  https://www.nature.com/articles/s41405-020-0037-5
  https://www.nature.com/articles/s41405-019-0026-8
  Effect of nano-hydroxyapatite toothpaste on microhardness ofartificial carious lesions created on extracted teeth (nih.gov)
  https://www.sciencedirect.com/topics/materials-science/hydroxylapatite
  https://www.tf.nu/nyhet/istallet-for-fluor-i-tandkram/
  https://international-dental-show.dental-tribune.com/news/hydroxyapatite-toothpaste-from-sangi-arrives-in-germany/