• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Hur går man från att hata träning till att älska träning?
  Träning

  Hur går man från att hata träning till att älska träning?

  Hur går man från att vara en som hatar träning, till att bli en som älskar träning? Jag har en idé. Jag har testat en grej. Och resultatet slår mig med häpnad. Häng med!

  Jag vill bli som Lasse Kronér

  Lasse Kronér berättar i intervjuer att han lärt sig älska träning. Han hatade det från början. Nu älskar han det. Kilona har rasat och han mår fantastiskt!

  – Det är som ett gift. Jag kan inte vara utan det! Varför har ingen sagt att man mår så bra av träning? Hade jag vetat det skulle jag ha börjat för länge sedan, sa Lasse i en Tv-intervju (fritt tolkat ur mitt minne).

  Jag tänker att jag vill bli som Lasse Kronér. Men vad är hemligheten?

  Du tillhör en upplyst elit

  Känns det som du borde träna? Grattis, då är halva slaget vunnet. Vissa personer är totalt ointresserade av fysisk träning. De fattar inte grejen. De skulle aldrig utsätta sig för något så dumt.

  Låt dem vara. De är inte redo än.

  Men om DU känner att DU borde träna mer, då tillhör du en upplyst elit. Ditt viktigaste steg är redan taget. Du vet att träning är nyttigt? Du förstår att det kan göra ditt liv bättre?

  Bra. Då är det bara det praktiska som återstår.

  Vad är hemligheten som gör att visa blir vältränade medan andra ger upp?

  Eftersom jag jobbat på ett hälsoföretag i 15 år så vet jag allt om träning. Jag har hört mina mer vältränade kollegor prata om träning så mycket att jag blivit en expert.

  Jag vet vad som krävs. Jag vet hemligheten. Lasse Kronér har redan avslöjat det. DE SOM LYCKAS MED TRÄNING ÄR DE SOM TYCKER OM TRÄNING. Glöm inte var du hörde det först.

  Ju mer du älskar träning, desto mer vältränad kan du bli. Blir du besatt kan du rent av bli snygg. Men det är klart, ingen tränar för att bli snygg! Vi tränar för att ”må bra”.

  Okej, nu när vi alla är överens om den lögnen kan vi borra djupare i frågan: Hur blir man en sån där person som älskar träning?

  Jag har tränat varje dag i 50 dagar, detta har jag lärt mig

  Ju äldre man blir, desto viktigare blir styrketräning. Det är dåliga nyheter för mig som gillar att springa i skogen men blir skogstokig på gymmet. Vad ska man göra? Det här:

  1. Ta till alla knep du kan.
  2. Inse att den största gåvan du kan ge dig själv är regelbundenhet.
  3. Det viktigaste målet med träning är att gilla träning.

  Den största gåvan jag kan ge mig själv är regelbundenhet. Därför bestämde jag mig för att göra ett träningssträck. På sociala medier är det populärt med ”running streak”. Det vill säga: man springer varje dag. Mina knän klarar inte av att springa varje dag, men varierad träning går bra. Det kan jag göra varje dag.

  Sedan har cirka 90 procent av alla träningspass har varit kul. De träningspass som inte kändes kul genomförde jag ändå. Styrkan med träningssträck är att du inte vill börja om.

  När det stod T6 i min dagbok (träning sex dagar i följd) ville jag inte börja om på noll. När det stod 20 ville jag inte börja om på noll. När det stod 30 ville jag inte börja om på noll.

  I dag skriver jag T50 i min dagbok. Det betyder att jag har tränat varje dag i 50 dagar. Och jag vill inte börja om! Jag kan säga att två tredjedelar av dessa pass inte inte blivit av om jag inte hade haft ett träningssträck.

  Vad är träning?

  Med träning menar jag övningar som stärker min kondition, min styrka, min rörlighet eller min balans. Helst allt på en gång. Under mina 50 dagar har det längsta passet varit tre timmar långt och det kortaste varade i 15 minuter.

  Jag fick en sträckning i ryggen och kunde jag inte göra annat än enkla ryggövningar och snäll yoga för att mjuka upp kroppen. Alla träningspass kan inte förvandla mig tull Hulken. Vissa pass handlar bara om att kunna stå rakt. Dessa pass är precis lika värdefulla som all andra.

  Regelbundenhet är den största gåvan du kan ge dig själv.

  Träna på parkeringsplatser och i tvättstugor

  Att ha ett träningssträck är ett knep. Det finns fler. Ta till alla knep du kan komma på.

  Eftersom jag gillar att springa i skogen har jag förlagt så mycket av min träning som möjligt utomhus. Det kan vara en strand (perfekt för Instagram) men mitt gym kan också vara en grusväg eller en parkering.

  En gång tränade jag i en tvättstuga när en reparatör kom in och sa ”så där borde jag också göra.”

  Faktum är att INGEN har skrattat ut mig. Alla som kommenterat min träning har beundrande sagt att de ”borde göra likadant”. Mitt svar har alltid varit: ”Jag kan rekommendera det.”

  Eftersom jag har erfarenhet av löpning har jag ett försprång mot dem som aldrig tränat. Jag vet att det i 9 fall av 10 går över när det känns trögt i början av ett pass. Den vetskapen har hjälpt mig.

  Eftersom jag gillar yoga men hatar styrketräning har jag fört in yogan i styrketräningen. Jag jobbar med min andning och ”lurar” mig själv till styrketräning genom att jobba utan redskap och smälta samman kondition, rörlighet, balans och styrka i samma träning.

  Vilka knep behöver du?

  Vissa behöver anmäla sig till en tävling och pusha sig hårt. Jag är tvärtom. Jag tränar bäst när jag är snäll mot mig själv. Ta till alla knep du kan, gör träningen till en vana, hitta glädjen.

  Då ska du absolut inte träna!

  Du ska inte träna om det ger dig stress som bryter ner dig. Jag träffade en chi gong-instruktör för några år sedan som förbjöd all form av stress i mitt liv – inklusive den stress som kom från träning.

  Den enda ”träningen” jag gjorde under några veckor var att varje kväll smörja in mina fötter med hudsalva och gav mig själv fotmassage. Sedan stegrade jag träningen till mjuk chi gong. Inget mer. Och jag mådde fantastiskt bra av det.

  Träning handlar om att stressa kroppens organ, så att de växer för att klara utmaningen. Vi ska brytas ner för att byggas upp. Om träningen bara bryter ner dig. Och du inte blir starkare av den. Då är du inte redo.

  Då kan du hoppa över träningen med gott samvete. Du behöver all kraft du har för att skapa ett liv där träning KAN ingå som en naturlig del.

  Du ÄR snygg, det är hela hemligheten

  Att vilja bli snygg är en av de viktigaste drivkrafterna bakom träning, en drivkraft som vi gärna döljer bakom andra drivkrafter som att vi ”vill må bra.” 

  Så klart vi vill må bra, men vi vill ännu hellre vara snygga. Att erkänna det är ett superbra knep för att börja träna mer. Och vill du inte det, är du bra ändå.

  Av Christer Barregren, gästskribent, som jobbar på Holistic sedan 15 år tillbaka.
  Hans favorittillskott är Holistic Magnesiumdroppar och Inflamino (”jag är lat och vill ha mycket näring till liten insats”) samt flytande omega-3 och en örtblandning som ger energi: Balans Tinktur (tidigare StressBalans).