• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Därför ska du välja ett solskydd med fysikaliskt filter
  Hälsa

  Därför ska du välja ett solskydd med fysikaliskt filter

  Nyligen släpptes en rapport där Råd & Rön har granskat 202 av marknadens allra vanligaste solprodukter. I majoriteten av dessa, 105 solprodukter, finns ämnen som misstänks vara hormonstörande och/eller miljöbelastande. Men det finns alternativ på marknaden som både är effektiva och snälla mot människan och miljön.

  Alla de tveksamma ämnen som Råd & Rön hittat i solprodukterna finns på en lista över ämnen som är under utredning i EU. De är alltså inte konstaterat farliga och får under tiden fortsätta användas i hudvårds- och solskyddsprodukter. 

  Misstänkt hormonstörande ämnen

  Ett ämne som är hormonstörande kan påverka kroppens hormonsystem och ge skadliga effekter. Nytt nu är att man anser att det inte behövs så mycket för att kroppen ska påverkas.

  Kemikalieinspektionens toxikolog Gregory Moore säger så här:

  – Hormonsystemet är centralt och viktigt för människan och vår utveckling. De hormonstörande ämnena kan lura kroppen att göra saker som inte är bra. Vi anser att de här ämnena kan ha effekt vid låga doser och konkurrera ut naturliga hormoner som finns i kroppen. Därför behövs en försiktighet.

  Han hoppas också på att hormonstörande ämnen helt kommer tas bort från konsumentprodukter.

  – Att använda solskydd med dessa tveksamma ämnen i tycker vi är helt onödigt, då det finns så fina alternativ idag på marknaden.

  Viktigt att använda solskydd – välj ett med fysikaliskt filter

  Det är viktigt att använda sig av solskydd då hudcancer är en ständigt ökande diagnos och den främsta orsaken till det är UV-strålning. Med solskydd som har fysikaliska filter (mineralfilter) och har helt naturligt innehåll får vi både ett ultimat skydd mot UV-strålning och undviker helt tveksamma ämnen. Det allra bästa är också om solprodukten är märkt ”korallvänlig”. Då kan man vara säker på att den inte skadar korallreven eller andra vattenlevande organismer.

  Bioregena Sun Care – ett säkert och naturligt val! 

  Solskyddsfiltret i hela serien är endast fysikaliskt (titaniumdioxid) med SPF15 ända upp till SPF50+. Till skillnad från många andra solskydd med fysikaliskt filter ger Bioregena inte någon tråkig vit hinna och innehåller heller inga nanopartiklar. Produkterna är ekologiskt certifierade (Cosmetiquie Bio certifierade), de flesta är veganska och samtliga är helt ofarliga för hav och korallrev. Senaste åren har syntetiska solskyddsfilters förödelse i haven uppmärksammats runt om i världen då korallreven står för en betydande del av syresättningen i världshaven. Bioregena är certifierade med ”Found marins – Respects Sea Bed” och är med andra ord korallvänliga. 

  Formulan är särskilt framtagen för mycket känslig hud och produkterna är klassade som sk. hypo-allergenic. Doften är helt naturlig och produkterna innehåller ingen eterisk olja och ingen syntetisk parfym, utan ett växtextrakt från tiareblomman ger en helt gudomlig och mild doft. Det finns också helt doftfria alternativ.

  Läs hela Råd & Röns rapport.