• Fri frakt över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Detoxtider - 10 tips för en lyckad detox
  Hälsa

  Detoxtider - 10 tips för en lyckad detox

  Behöver du och din kropp en nystart? Gör en detox! Här är 10 grymma tips för att få maximal effekt. 

  Din livsstil och den miljö du lever i påverkar din hälsa och livskvalitet. Vad du äter, hur du sover, hur mycket du stressar och rör på dig är faktorer som påverkar ditt välmående. Likaså är de luftförorening du andas in och de kemikalier som finns i maten du äter, hygienprodukterna du använder, kläderna du har på dig, plastflaskan du dricker ur och matlådan du äter ur. Det liv många lever idag innebär en belastning för kroppen som kan leda till att kroppens annars så fantastiska reningsorgan inte orkar med. Då kan en detox vara precis det man behöver.

  Detox betyder rening och innebär att du hjälper kroppen att rena den från gifter och slaggprodukter som ansamlas. Det är inget nytt, att rena kroppen har en lång tradition inom många kulturer och religioner. En detox är en mildare variant av rening än en fasta. Under en detox äter du mat som vanligt men fokuserar på ren och naturlig kost rik på frukt, grönt och fiber.

  Här är 10 tips för en lyckad detox 

  1. Ät lättsmält och renande mat

  Ge kroppen en chans att vila genom att äta lättsmält och renande mat. Frossa i frukt, bär, gröna grönsaker, rotfrukter, baljväxter, nötter och frön. Den typen av kost är rik på antioxidanter och klorofyll, ger bra näring, är basbildande och fiberrik. Fiber är bra att äta i samband med en detox då det bidrar till en normal tarmfunktion. Undvik vitt socker, alkohol, rött kött, spannmåls- och mejeriprodukter.

  2. Tillaga maten med omsorg

  Hur maten är tillagad har också påverkan på din matsmältning och dess upptagning. Ät så rent som möjligt och tillaga maten så lite som möjligt för att behålla näringsinnehållet. Kraftig upphettning kan påverka näringsinnehållet i maten. 

  3. Ät lite och ofta

  Ät små måltider ofta istället för ett fåtal stora måltider per dag. Några måltider kan med fördel ersättas med en hälsosam smoothie, särskilt under detoxens inledande dagar. Att äta lite och ofta gynnar din matsmältning och blodsockerbalans. 

  4. Smoothies och gröna drinkar

  Låt gärna smoothies och gröna drinkar utgör dina mellanmål under hela detoxperioden. De är rika på antioxidanter, ger bra energi och hjälper till att hålla blodsockret stabilt under dagen. Dina gröna drinkar får gärna innehålla spirulina eller chlorella. 

  5. Drick rikligt med filtrerat vatten

  Att dricka mycket är viktigt för att få en bra genomsköljande effekt, drick endast renat vatten. Tillsätt gärna en citronskiva eller några gurkskivor för att göra vattnet basiskt. En basisk kropp har bättre förutsättningar för att rena kroppen än en sur. 

  6. Välj eko

  Ekologiska råvaror innehåller mindre gifter och tillsatser än konventionella vilket ger en lägre belastning på kroppen. Välj därför så mycket ekologiskt som möjligt under din detox, så väl det du äter som det smörjer på huden bör vara ekologiskt och naturligt.  

  7. Drick örtte istället för kaffe

  Drick vätskedrivande och renande örtteer istället för kaffe. Välj helst örtteer utan teblad, men vill ha ett te med teblad i, välj grönt ekologiskt te. Undvik svart te samt te med mjölk i.

  8. Örter för detox

  Ta ett örtkomplex avsett för detox under din kur för att stödja kroppen under reningen och förbereda den på ett renare liv. Vanliga detox-örter är bland annat maskros, gurkmeja, ingefära, lakritsrot, brännässla, rödalm, triphala, fänkål, kardborre, kronärtskocka och rödbeta. 

  9. Motionera regelbundet

  Att röra på sig under en detox hjälper till att hålla kroppens system igång, särskilt mag- och tarmsystemet. Gå, jogga, cykla, simma eller gå på ett yogapass. Undvik högintensiv träning då det kan bli en för stor påfrestning för kroppen.

  10. Basta, yoga, meditera eller gå på massage

  Var harmonisk och försök att inte stressa. Varva ner, exempelvis med meditation, massage eller kanske bara med en bra bok.