• Fri frakt över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Forskning visar: Människans åldrandeprocess verkar kunna bromsas
  Hälsa

  Forskning visar: Människans åldrandeprocess verkar kunna bromsas

  Svenska och norska forskare har visat hur kroppens celler får längre livstid när studiedeltagare tar en kombination av selen och coenzym Q10.

  Alla celler i kroppen har DNA-strängar med telomerer i ändarna, som visar hur länge cellen har en chans att hålla igång. Dessa telomerer kan bevaras under längre tid, visar en ny studie som ett team av svenska och norska forskare precis har publicerat i tidskriften Nutrients.

  I studien har forskarna tittat på telomerernas längd, vilket är den metod som används för att bedöma hur lång tid cellen har kvar innan den går under.

  Längre telomerer i gruppen med tillskott

  En stor grupp äldre friska män och kvinnor från den lilla svenska staden Kisa deltog i den ursprungliga studien. Dessa deltagare fick antingen ett tillskott med selen och Q10 eller motsvarande placebo. Därefter mätte forskarna längden på cellernas telomerer samt tittade på andra åldersmarkörer för att se om det fanns en avgörande skillnad mellan de två grupperna.

  I gruppen som fick de två aktiva preparaten, SelenoPrecise och Bio-Qinon Active Q10, var telomererna längre än i gruppen som fick placebo. De två ämnena hade med andra ord skjutit upp utgångsdatumet för cellerna, vilket kan ha stor inverkan på åldrandet.

  Som nämnts sitter telomerer i änden av alla DNA-strängar och skyddar dem. Funktionen kan jämföras med hur platsspetsarna i änden av skosnören hindrar dem från att fransa sig.

  Varje gång en cell delar sig förkortas vanligtvis telomererna, och när de är helt förbrukade nystas DNA-strängen upp och cellen dör.

  Oxidativ stress och inflammation

  - Vi människor utsätts för en accelererande åldrandeprocess, där ökad oxidativ stress och ökad inflammation påskyndar processen, speciellt om vi har låga nivåer av selen och Q10, förklarar professor Urban Alehagen, som är kardiolog vid Akademiska sjukhuset i Linköping i Sverige och ansvarig för studien.

  Den nya studien gjordes med hjälp av blodprover som forskarna tog på de 443 studiedeltagarna regelbundet under en period på fem år i den så kallade Kisel-10-studien. I Kisel-10-studien samlades över 50 000 blodprover in som sedan systematiskt har analyserats för att forskarna ska kunna lära sig mer om vad som exakt händer i kroppen och på cellnivå.

  Motverkar biologiska förändringar

  Sedan 2013 har det gjorts mer än 20 uppföljningsstudier där forskarna med hjälp av olika biomarkörer kunnat konstatera att selen och coenzym Q10 verkar motverka en del av de biologiska förändringar som normalt sker i samband med åldrandet av kroppen.

  I den aktuella studien är det alltså telomerlängden som har varit i fokus. Och återigen har forskargruppen visat att kombinationen av selen och Q10 verkar hjälpa äldre att behålla livskvaliteten.

  Vanligt med låg nivå av selen

  - Vi har tittat på flera andra markörer och kan se att det finns ett samband mellan selenintag och biologisk ålder, säger professor Alehagen.

  Det genomsnittliga selenintaget i stora delar av Europa är relativt lågt, eftersom halten av selen i jordbruksmarken inte är särskilt hög jämfört med andra platser i världen.

  Forskning visar att vi behöver mer än 100 mikrogram per dag för att viktiga selenoproteiner ska få tillräckligt med selen, men det genomsnittliga intaget i Sverige är mindre än hälften.

   

  Referens:
  “Selenium and Coenzyme Q10 Intervention Prevents Telomere Attrition, with Association to Reduced Cardiovascular Mortality—Sub-Study of a Randomized Clinical Trial”, Nutrients 2022, 14, 3346.