Så upptäcktes tillskottet som hjälper ledernas hälsa

Nypon för lederna

När den danske bonden Erik Hansen fick problem med lederna tog han till sin öns tradition att äta nypon – och blev hjälpt på bara några veckor. Det blev starten för de danska strandnyponens stora genomslag för ledhälsan. Idag hjälper hans upptäckt människor över hela världen till ett rörligt liv utan begränsningar. 

Att nypon är en superfrukt rik på C-vitamin är allmänt känt, men på den danska ön Langeland använder man strandnypon också till något helt annat. Man använder de speciella ”Langelandsnyponen” till att hålla lederna hälsosamma och rörliga långt upp i åren.

Fick ålderskrämpor

I slutet av 1990 insåg bonden Erik ”Farmer” Hansen att åldern började ta ut sin rätt. Han var drygt 70 år och började känna sig stel och orörlig. Han ordinerades traditionella antiinflammatoriska och smärtstillande medel. De hjälpte bara tillfälligt och Eriks ledproblem bara blev värre.

Han kände väl till öns tradition av att äta ”Langelandsnypon” för ledernas hälsa – och beslöt sig för att prova. Mer som en sista utväg än någonting annat, han hade ju inget att förlora, tänkte han.

Nyponen hjälpte och ryktet spred sig

Han plockade strandnyponen, torkade dem skonsamt och åt. Inom bara en månad kände han att kroppen och lederna mådde bättre. Erik kunde återigen ta sina långa promenader och dessutom jobba nästan som förr på sitt lantbruk. Han var imponerad och insåg att det han hittat var ett kraftfullt hjälpmedel för ledernas hälsa. Han började framställa ett pulver av superfrukterna och ryktet om det mirakulösa nyponpulvret spred sig snabbt.

Erik och hans son Torbjörn började att tillverka pulvret i större skala och ryktet om pulvrets inverkan spred sig ända till en läkare i Svenborg, Kaj Winter, som beslöt sig för att titta lite närmare på nyponen. Det blev starten för ett intensivt forskningsarbete som bland annat lett fram till publiceringen av ett stort antal studier och världspatent.

GOPO avgörande

Idag vet forskarna att det är en speciell substans, en galactolipid som står för huvuddelen av den positiva verkan som strandnypon har på ledernas hälsa och rörlighet. Galaktolipiden har fått namnet GOPO och är idag patenterad i hela världen. Idag säljs de GOPO-rika strandnyponen i större delen av världen, och i Sverige under namnet Movo. Movo är en av branschens mest populära produkter när det gäller att – helt naturligt – öka ledernas rörlighet och förbättra ledhälsan.