Sköldkörtelproblem? Ashwagandha balanserar

Sköldkörtelproblem? Ashwagandha balanserar

Det vanligaste obalansen i sköldkörteln är en lätt underfunktion, en så kallad subklinisk hypotyreos. Ofarligt men jobbigt. Alla värden ligger inom det normala ändå känner man sig trött och seg. Ofta är det också svårt att hålla vikten. Inom ayurveda, världens äldsta läkekonst, åtgärdas obalansen oftast med ashwagandha. 

De allra flesta som drabbas är kvinnor och ju äldre man är desto större är risken. Orsakerna till obalansen kan vara många; genetiskt, kost eller livsstil. Men en faktor som nästan alltid nämns är långvarig eller återkommande stress. Stress som kroppen inte kan vila från.

Eftersom man inte är kliniskt sjuk, utan att det rör sin om en obalans, är det ofta svårt att få hjälp inom sjukvården. En frustrerande situation.

Så känns det ingen

Hypofysen (vita pricken på bilden) producerar TSH, ett hormon som aktiverar sköldkörtelhormonen T4 och T3. När kroppen utsätts för stress uppstår det lätt en obalans. Det vanligaste kännetecknet för subklinisk hypotyreos är att TSH, det hypofyshormon som skall stimulera produktionen av vårt sköldkörtelhormon är något förhöjt – men fortfarande inom normalvärdena. Även sköldkörtelhormonen T4 och T3 är oftast normala, men lite lågt. En obalans som kan ge trötthet och viktuppgång.

Därför förvärrar stress

När kroppen utsätts för stress under en längre tid ökar utsöndringen av stresshormonet kortisol. Ett hormon som i lagom mängd frigör energi och skydda oss från inflammation. Däremot – vid upprepad stress blir effekten den omvända. Ämnesomsättningen och energiproduktionen minskar. Dessutom påverkas ofta produktionen av sköldkörtel- och könshormon. Obalansen är ett faktum.

Balans igen

Ashwagandha används inom ayurvedisk medicin för att öka styrka, lugn och sexuell lust. Den används dessutom ofta vid obalans i sköldkörteln. Ashwagandha är väldokumenterad, framförallt när det gäller att öka kroppens motståndskraft mot stress. Upprepade, välgjorda studier visar att när kroppen får hjälp att hantera stressen kan kroppen vila och återhämta sig. Som ett resultat normaliseras många av kroppens funktioner – däribland sköldkörteln.

Lättare att hålla vikten

När kortisolnivåerna normaliseras till följd av sänkt stress påverkas även ämnesomsättning och kaloriförbrukningen i kroppen ökar. Av den anledningen används ashwagandha även för att hålla vikten. Det är inget bantningsmedel – men det blir lättare att få kontroll på sin vikt. Flera studier visar också att småätandet minskar när man äter ashwagandha.

Kliniskt dokumenterad

Den ashwagandha med bäst klinisk dokumentation är utan jämförelse KSM66. Ett ekologiskt fullspektrumextrakt med 22 dubbelblinda, placebokontrollerade studier.