Knäckig äppelsmulpaj med kanel
Nu inleds säsongen med härliga svenska äpplen. En perfekt tid för att baka äppelpaj. Här hittar du ett enkelt och gott recept på en knäckig äppelsmulpaj. Fri från gluten och raffinerat socker. Istället för vanligt socker används kokossocker som ger en knäckig och kolaaktig smak.
Ingredienser
2 dl glutenfri mjölmix (exempelvis Semper Fin Mix)
5-6 st äpplen
1 tsk kanel
2 dl kokossocker
3 dl glutenfria havregryn
150 gram smör eller margarin
1 knapp tsk salt
Flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Smörj en ugnssäker form och lägg i äpplena. Formen bör vara cirka 24 cm i diameter.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll sedan i det smälta smöret.
Fördela smeten över äppelklyftorna. Strö gärna lite flingsalt ovanpå pajen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills pajen fått fin färg och krispig yta. Servera gärna med vaniljsås på äkta vanilj eller med vegansk glass.