6 enkla rutiner för en hälsosam livsstil
Ett bestämt nyårslöfte, en förhoppning om ett mer balanserat liv eller en överenskommelse med familjen? En hälsosam livsstil är ett mål för många människor året om. Oavsett anledning är det alltid en bra idé att se över vardagens vanor och försöka skapa en mer hälsosam livsstil. I den här artikeln har vi samlat 6 vanor som du enkelt kan baka in i din vardag och som kommer göra stor skillnad i ditt mående.
1. Få frisk luft – gärna i naturen
Långa arbetsdagar, fullproppade att-göra-listor och livspusslet i stort, kan för många av oss innebära långa dagar inomhus. Att försöka komma ut en stund varje dag och få lite frisk luft kan göra stor skillnad i ditt mående. Har du möjlighet, ta dig gärna ut i naturen någonstans och skapa lite avslappning samtidigt. Lämna hörlurarna hemma och ta in ljuden omkring dig. Andas in den friska luften och låt alla dina sinnen aktiveras. Kan du inte komma ut i naturen, kan det räcka gott och väl att bara gå utomhus där du befinner dig. Ät din lunch eller drick ditt kaffe utomhus om vädret tillåter eller om det bara blir några minuter till övers, gå ut och ta 10 ordentligt djupa andetag. Så här års är det dessutom inte många timmars dagsljus och då kan det vara extra bra att komma ut en stund under dagen och få lite extra ljus samtidigt som du fyller på med syre.
2. Sov minst 6-8 timmar per natt
Sömn är en av de viktigaste pusselbitarna i en hälsosam livsstil. Det är när du sover som din kropp återhämtar sig. Det är också under sömnen som många av kroppens viktiga metabola processer sker såsom cellförnyelse, muskeltillväxt, detox och stresshantering. Har du svårt att sova på nätterna kan du försöka tänka på detta:
- Minska skärmtiden innan sänggående
- Vädra i sovrummet och håll det svalt
- Minska koffeinintaget, särskilt efter lunch
- Ta tillskott i form av magnesiumtabletter eller smörj in dig med magnesiumlotion som kan hjälpa kroppen att slappna av.
När du prioriterar din sömn och totala återhämtning kommer du snabbt märka att du känner dig piggare, gladare och starkare i både kropp och sinne.
3. Rör på dig
Vi sitter alltmer under dagen, både på jobbet och på fritiden och allt stillasittande kan vara direkt skadligt för vår hälsa. Genom att bryta av långa stunder av stillasittande med bensträckare och aktiva pauser, få in 30-minuter vardagsmotion och konditionsträning med måttlig ansträngning – som exempelvis en promenad – kan du ge kroppen större chans att stå emot många sjukdomar. Enligt Folkhälsomyndigheten kan fysisk aktivitet bland annat minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, metabola sjukdomar, psykisk ohälsa och cancer. Regelbunden motion leder dessutom till att du får mer energi, blir gladare och starkare.
4. Drick tillräckligt med vatten
En vuxen människa består av mellan 45-70 procent vatten. Med det i åtanke är det inte konstigt att en bra vätskebalans gör stor skillnad på vägen mot en mer hälsosam livsstil. Vätskebrist kan påverka många viktiga funktioner i kroppen, framför allt vårt lymfsystem, dvs. vårt avgiftningssystem är beroende av att vi får i oss tillräckligt med vätska. Även vårt matsmältningssystem och vårt näringsupptag påverkas av vår vätskenivå. Att dricka tillräckligt med vatten är också viktigt för koncentration och energinivå, för att inte tala om hur det kan hjälpa mot trötthet och huvudvärk. Vätskebalansen påverkar även kroppens slemhinnor och får du inte i dig tillräckligt med vatten torkar slemhinnorna i kroppen och du kan uppleva obehag vilket i sin tur kan öka risk för infektion.
Via utandning, urin och avföring tappar kroppen ungefär 1,5 liter vätska per dygn. en bra målsättning är därför att få i sig 1,5 liter vätska per dygn samt cirka 30 ml per kilo kroppsvikt.
Genom att rena kranvattnet kan du minska mängden oönskade ämnen som kan förekomma, exempelvis olika tungmetaller, bekämpningsmedel och läkemedelsrester. Dessutom smakar renat vatten också godare.
Läs gärna mer om fördelarna med att dricka vatten här. Vill du testa att börja rena ditt dricksvatten har vi på Hälsokraft både vattenrenare och filterpatroner som du hittar här.
5. Ta hand om magen
Ett viktigt steg på vägen till en mer hälsosam livsstil är att ta hand om magen. Cirka 70 procent av ditt immunsystem finns i tarmen och det är även där majoriteten av kroppens serotonin produceras. Här har du några enkla tips för att hålla magen glad:
- Ät kollagen. Kollagen utgör en tredjedel av kroppens protein och är en av de viktigaste byggstenarna i tarmen. Du kan bland annat få i dig kollagen genom att koka benbuljong, äta inälvsmat eller ta ett tillskott med kollagen.
- Boosta tarmfloran. Genom att äta mer mjölksyrabakterier kan du hjälpa till att balansera bakteriefloran i tarmen. Lättaste sättet att få i dig mjölksyrabakterier är att äta fermenterad mat som yoghurt eller surkål eller genom att ta ett kosttillskott. Läs gärna mer om mjölksyrabakterier här.
- Ät prebiotika. Prebiotika är fibrer som kroppen inte kan ta upp och som istället blir mat åt tarmbakterierna. Bra källor till prebiotika är gröna bananer, kall potatis eller kidneybönor.
6. Våga säga nej.
Du behöver inte alltid vara tillgänglig, hjälpa alla eller säga ja till allting. Börja säga nej till sådant du faktiskt inte vill göra – och genom att göra det kommer du frigöra mer tid i ditt liv för det du tycker om och som ger dig energi. Lär dig prioritera din tid framför andras behov och önskemål. Planera dina dagar och veckor så att du har tid till de saker du behöver och verkligen vill göra, som att vila, träna, umgås med familjen eller vad som ger dig glädje i vardagen.