Därför är dessa två ämnen så viktiga när vi blir äldre
Alla vet att vitaminer och mineraler är viktiga för en god hälsa. Men det är först på senare tid som vetenskapen har upptäckt varför selen och coenzym Q10 är så viktiga när man blir äldre.
För tio år sedan presenterade forskare ett av de mest övertygande bevisen någonsin för att äldre personer gynnas av kosttillskott. Det handlade om de två ämnena, selen och coenzym Q10, och det skedde i samband med publiceringen av den banbrytande studien KiSel-10. Studien ledds av den svenska kardiologen professor Urban Alehagen från Universitetssjukhuset i Linköping. När KiSel-10-studien publicerades i International Journal of Cardiology år 2013, skapade den rubriker världen över. Forskarna bakom har fortsatt att undersöka hur de två ämnena gynnar äldres hälsa, och hittills har det resulterat i 23 nya studier.
Stödjer många kroppsfunktioner
Selen är ett mineral som hjälper till att bibehålla normal funktion av immunsystemet, skydda kroppens celler mot oxidativ stress, stödja sköldkörtelfunktionen och mycket mer. Coenzym Q10, en vitaminliknande substans, finns i alla cellers energiproducerande kraftverk, kallade mitokondrier. Selen och coenzym Q10 samarbetar tillsammans som ett biokemiskt par, och därför är det viktigt att få tillräckligt av båda ämnena för att bibehålla balansen.
Dokumenterad effekt
Tidigare har man menat att äldre med fördel kunde ta en vanlig multivitamintablett med vitaminer och mineraler. Många äter nämligen mindre när de blir äldre och riskerar därför att sakna ett eller flera näringsämnen. Det är i och för sig en rimlig idé, men KiSel-10-studien bekräftade svart på vitt att specifikt selen och coenzym Q10 har en gynnsam effekt på äldres livskvalitet. Här finns med andra ord bevis på att det har en effekt.
Svårt att få tillräckligt med selen utan tillskott
Vi får både selen och coenzym Q10 från den mat vi äter, men mängderna är ganska små. I Skandinavien och stora delar av Europa finns selen bara i begränsad utsträckning i jorden, så det kan vara svårt att täcka kroppens selenbehov även med en varierad kost. Det blir inte enklare av att de nya rekommendationerna för dagligt selenintag (Nordiska Näringsrekommendationerna) nyligen har höjts med 50 procent. Nu rekommenderas vuxna män 90 mikrogram selen per dag, och kvinnor 75 mikrogram.
Högst koncentrationer i hjärtat
Coenzym Q10 finns i livsmedel som nötkött, kyckling, broccoli, soja och sardiner. Men mängderna är relativt små. Kroppen kan också producera ämnet, men redan i början av tjugoårsåldern börjar produktionen minska och fortsätter gradvis sjunka under resten av livet. Det innebär att en person som är 80 år bara har hälften så mycket coenzym Q10 i sina celler som någon som är 40. Vi har mest coenzym Q10 i de vävnader som innehåller flest mitokondrier, eftersom de producerar mycket energi. Det gäller all muskelvävnad och framförallt hjärtat.
Dokumenterad kvalitet
KiSel-10-studien utfördes på 443 friska män och kvinnor i åldern 70-88 år. Hälften fick placebo och den andra hälften fick 200 mikrogram selen och 200 milligram coenzym Q10 per dag. Forskarna valde preparat med Q10 och selen från Pharma Nord eftersom de har dokumenterad kvalitet och effekt. Blodprov bekräftade också att upptagningsförmågan var bra och enhetlig, vilket är en förutsättning för att ämnena ska kunna verka i kroppen.
SelenoQ10 från Pharma Nord är en kombinationsprodukt som innehåller mjuka kapslar med 100 mg Q10 i form av ubiqinon samt tabletter med 100 mikrogram selenjäst. Produkten är framtagen efter KiSel-10-studien och innehåller just den Q10 och selen som studiedeltagarna fick. Det rekommenderade intaget är 2 kapslar och 2 tabletter dagligen tillsammans med måltid.