Förkylningstider - 8 tips som hjälper!
I tider då förkylningar och influensa härjar är det viktigt att tänka på hygienen, ha ett fungerande immunförsvar samt ett välutrustat husapotek. Här är tipsen för dig som vill hålla dig frisk trots förkylningstider – och till dig som ändå trillar dit.
Förkylning och influensa orsakas av virus och att skydda sig mot dessa är svårt eftersom det handlar om ett stort antal olika virus som dessutom ständigt förändras. Kroppens försvar har svårt att känna igen ”inkräktaren” och överraskas varje gång. Det är också därför det inte går att vaccinera sig mot en förkylning – man är istället helt beroende av sitt immunförsvar. Med ett normalt fungerande immunförsvar minskar risken att bli förkyld och tillfrisknandet hos den som ändå drabbas går snabbare.
Åtta tips i förkylningstider:
1. Tvätta händerna
Ta för vana att tvätta händerna i samband med toalettbesök, måltid, vistelse på offentliga platser och kontakt med pengar. En god hygien är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att skydda sig från att bli smittad. Undvika också att ha händerna i närheten av ögon, näsa och mun då virus och bakterier lätt kan invadera kroppen.
2. Spendera tid utomhus
Kyligare årstider spenderar vi mer tid inomhus med fönstren stängda - och när många personer vistas på en liten, instängd yta ökar risken för att smittor sprids. Se därför till att vistas utomhus varje dag. Vi mår också bra av att dagligen andas frisk luft och se dagsljus.
3. Prioritera återhämtning
Ge kroppen tillräckligt med vila och sömn samt minimera stressen. Genom att prioritera kroppens återhämtning ger du den chansen att bygga upp ett starkt immunförsvar.
4. Motionera
Rör på dig dagligen, en lagom dos motion gör nämligen susen för immunsystemet. Att hårdträna har dock den motsatta effekten. En promenad på cirka 60 procent av maxpuls är utmärkt.
5. Ät näringsrikt
Ät en varierad, näringsrik och hälsosam kost rik på frukt, bär och grönsaker. Komplettera gärna dina måltider med näringstäta smoothies där olika greens, superbär och kokosolja kan adderas. Undvik socker och halvfabrikat.
6. Vitaminer och mineraler för immunsystemet
Se till att kroppen får tillräckligt med vitaminer och mineraler, särskilt D-vitamin, C-vitamin, selen och zink som alla bidrar till immunsystemets normala funktion. Att se över sitt D-vitaminintag kan vara särskilt viktigt under de mörkare årstiderna då solen inte bidrar i samma utsträckning.
7. Echinacea i ditt husapotek
Eftersom en förkylning orsakas av virus hjälper inte antibiotika. Det gör däremot Echinaforce innehållandes ekologisk och färskt extraherad echinacea. Echinaforce är ett av världens mest använda växtläkemedel mot förkylning. Mer än 30 miljarder dagsdoser visar att ju snabbare du sätter in Echinaforce desto större är sannolikheten att du förhindrar infektionen och därmed lindrar symtomen. Därför är det viktigt att Echinaforce finns hemma, varje timme utan hjälp gör det svårare att hejda utvecklingen. Echinaforce ska tas vid första tecken på hosta, snuva eller feber samt under hela besvärstiden för att lindra förkylningssymptomen.
8. Skölj näsan
Nässköljning med ljummet saltvatten är ett enkelt och skonsamt sätt att avlägsna smuts, damm och pollen från näsan. Dessutom rengörs näsans slemhinnor från eventuella virus och bakterier.
*Echinaforce är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt för kortvarig profylax och lindring av symtom vid förkylning. Om symtomen kvarstår efter 10 dagars behandling av utbruten förkylning bör läkare eller annan sjukvårdspersonal rådfrågas. Rekommenderas inte till barn under 12 år eller vid graviditet och amning. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Läs bipacksedeln innan användning.