Högt blodtryck drabbar många - ofta utan att det märks
Hjärtat är vår viktigaste muskel, det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut. Högt blodtryck räknas som en folksjukdom, en av fem svenskar är drabbade. Mellan 65-85 år är hälften av svenskarna drabbade. Ofta utan att veta om det.
Hjärtat är en del av blodomloppet, som har flera viktiga funktioner. Bland annat transporterar blodomloppet syre från lungorna till vävnaderna och koldioxid i motsatt riktning. Blodomloppet förser också kroppens celler med näring och hjälper oss att hålla kroppstemperaturen.
Hjärtat gör alltså att blodet flödar till alla kroppens delar och vävnader. Om blodet slutar cirkulera i kroppen måste man få igång det snabbt. Särskilt illa är det här för hjärnan, som får stora skador redan efter 3-5 minuter utan syre. Hjärtat håller med andra ord igång hela kroppen, också hjärnan.
Blodtryck – spänningen i blodkärlen
Hjärtat fungerar som en pump. När hjärtat drar ihop sig så pumpas blodet ut i kroppen. Detta kallas systoliskt tryck (hjärtats arbetsfas). När blodet fylls på i hjärtat kallas diastoliskt tryck (hjärtats vilofas). Den medicinska benämningen för högt blodtryck är hypertoni. Det innebär att man har för högt tryck, eller spänning, i sina blodkärl.
Riskfaktorer vid högt blodtryck
Blodtrycket skall vara mycket högt för att kärl skall börja brista av trycket. Det är alltså inte därför man behandlar utan därför att högre tryck medför ökad risk för stroke, hjärtförstoring och hjärtkärlsinsjuknande. Denna risk utgår inte bara från blodtrycket utan i kombination med stillasittande, höga blodfetter, diabetes och rökning i första hand.
Varför får man högt blodtryck?
Cirka 90–95 procent av fallen klassas som "primär hypertoni", vilket innebär högt blodtryck utan någon tydlig bakomliggande medicinsk orsak. Fetma, stress, överkonsumtion av alkohol medverkar till utvecklingen av högt blodtryck.
Andra tecken och symptom kan tyda på sekundär hypertoni, eller högt blodtryck som beror på en identifierbar orsak som till exempel njursjukdom, kärlsjukdom i njurartärerna och vissa hormonella rubbningar.
De organ i kroppen som tar skada av ett högre tryck är hjärtat, njurarna, hjärnan och stora och små kärl (artärer). I hjärtat medför blodtrycksförhöjning en förstoring av vänster kammare så att hjärtväggen blir kraftigare och till viss del bindvävsinlagrad. Detta medför en ungefär fördubblad risk för dödlighet och insjuknande i hjärtsjukdom.
Vanliga symptom vid högt blodtryck
Många med högt blodtryck märker inte av det. Symtomen kan vara lindriga och det är först efter man fått konstaterat högt blodtryck man kan relatera till att man känt sig trött och haft huvudvärk. Därför är det viktigt att mäta sitt blodtryck regelbundet.
Livsstilen är viktig - du avgör
En hälsosam livsstil med sunda matvanor och regelbunden motion är av stor vikt för ett normalt blodtryck. Man bör även undvika tobak, stora mängder alkohol, socker och vid tendens till högt blodtryck även lakrits.
Förutom livsstilsändring så finns det även naturliga alternativ som kan balansera och sänka högt blodtryck. Fiskolja, olivextrakt, Q10, magnesium, kalium och kalcium är några näringsämnen som alla hjälper till för att bidra till normal hjärt- och kärlhälsa.
Ett av de mest studerade och dokumenterade naturliga medlen är lagrad vitlök. Flertalet studier har bekräftat att vitlök förbättrar blodkärlens elasticitet, minskar bildningen av plack, sänker det onda och höjer det goda kolesterolet samt även ser till att man bibehåller ett normalt immunsystem. Det finns även studier som visar på att blodtrycket sänktes.
Vitlök och ett speciellt vitlöksextrakt AGE™ finns i produkterna Kyolic som har mer än 860 vetenskaplig dokument och flertalet studier bakom sig.
Referenser
Blodtryck
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734812/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764326
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23169470
Kolesterol
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238803
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9247357
Blodkärl
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC139960/
Immunsystem
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764332