• Fri frakt över 100 kr
  • Hälsorådgivning
  • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

    Sök

    Ont i magen? Här är våra bästa tips
    Hälsa

    Ont i magen? Här är våra bästa tips

    Att ha ont i magen är vanligt. Många upplever magknip, gaser eller uppkördhet dagligen. En mage som krånglar kan ställa till det i vardagen – något som kan vara både fysiskt och mentalt påfrestande att gå runt med. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips och husmorsknep för hur du kan stötta din mage och försöka lindra dina besvär på naturlig väg.

    Om din mage inte mår bra kan det bero på matsmältningsbesvär eller obalans i tarmfloran men det kan också bottna i dåliga vanor. I vissa fall kan magbesvären orsakas av kroniska inflammationer eller bero på förändringar i ditt nervsystem som kan bero på stress och ångest. Läs gärna vidare i artikeln för att ta del av tips om olika livsmedel och kosttillskott som kan hjälpa lindra dina besvär och potentiellt lugna en orolig mage.

    Livsmedel för matsmältningsbesvär

    Bananer

    Banan innehåller fibrer och har hälsofrämjande egenskaper som kan verka lindrande, vid magont som uppstår i samband med matsmältningsproblem. Fibrer i frukten främjar dessutom tillväxten av goda tarmbakterier. Banan kan också hjälpa till att minska syran i magen och lindra besvär som uppstår i samband med magkatarr.

    Ris

    Ris innehåller mycket stärkelse och fibrer som skyddar magen mot överflödig magsyra och lindrar magkatarr. Ris är dessutom lättsmält och ökar upptaget av vätska. Därför kan ris vara bra att äta vid exempelvis diarré.

    Fänkål

    Fänkål är rik på fibrer och håller därför magen igång vilket kan hjälpa vid förstoppning. Det innehåller även ett ämne som kan hjälpa vid kramp i magsäck och tarm, och även bidra till minskad gasbildning. Du kan antingen äta en tesked fänkålsfrön eller bara tugga på en bit färsk fänkål.

    Ingefära

    Ingefära är känt för sin förmåga att hjälpa matsmältningen och för dess hälsofrämjande egenskaper. Det är lindrande vid magont och upplevs ofta väldigt effektivt vid illamående. Skiva lite ingefära och häll hett vatten över. Låt det stå en stund och drick. Du kan också använda ingefära i soppor, grytor och andra maträtter.

    Yoghurt

    Yoghurt görs av mjölk som syrats med bakteriekultur och innehåller därför mjölksyrabakterier. Dessa kan stötta tarmfloran och kan också verka hjälpande vid magont och diarré. Upplever du däremot en överkänslighet vid intag av mejeriprodukter är det viktigt att ta hänsyn till det.

    Äppelcidervinäger

    Äppelcidervinäger kan hjälpa matsmältningen att komma igång om du dricker den innan eller tillsammans med din måltid. Dricker du den till maten har den också visat sig kunna bidra till ökat näringsupptag. Prebiotikan som finns i den så kallade ”modern” i vinägern, kan dessutom hjälpa tarmbakterierna med sitt jobb, vilket kan minska gasbildning och motverka förstoppning. Du kan läsa mer om äppelcider och dess många användningsområden här.

    Stress och dåliga vanor

    Ibland kan magont orsakas av en period av dåliga vanor. Kanske har du stressat mycket och glömt av att äta ordentligt eller inte alls, samtidigt som du druckit mängder av kaffe? Eller har det blivit lite mycket alkoholhaltiga drycker ihop med fet och kryddstark mat på semestern? Oavsett vad orsaken är så leder stress och dåliga vanor inte sällan till magbesvär. Det är lätt att uppleva förstoppning eller diarré, uppblåsthet, magkatarr och sura uppstötningar eller helt enkelt bara magont. Här följer några tips som kan hjälpa om du känner att du hamnat i ett negativt mönster på grund av stressiga förhållanden och dåliga vanor.

    Minska på stressen

    Magen och hjärnan är nära sammankopplade, när du upplever stress är det vanligt att magen påverkas. Du kan få ont i den och uppleva att tarmarna inte samarbetar på det sätt du önskar. Försök att hitta grundorsaken till din stress – och en lösning på den. Om det inte går kan det vara bra att i alla fall försöka minska stresspåslaget i kroppen under dagen. Planera in mikropauser under dagen, se till att få tillräckligt med sömn, ta dig utomhus och andas frisk luft en stund varje dag och testa gärna meditation för lära känna en mer harmonisk tillvaro. Något som kan öka kroppens motståndskraft mot stress är Ashwagandha

    Byt ut koffeinet

    Byt ut kaffet mot ett koffeinfritt alternativ, till exempel ett örtte. Örtteer, som exempelvis kamomillte kan hjälpa dina tarmar att avlägsna rester som lagrats. Örtteer har också visat på egenskaper som kan hjälpa till att hantera överflödig magsyra och därmed förebygga sura uppstötningar – ett lämpligt alternativ vid magbesvär. Vårt sortiment av örtteer hittar du här.

    Lägg till goda vanor

    Emellanåt hamnar vi i en negativ spiral av dåliga vanor och det kan ibland vara svårt att bryta dessa. Vid sådana tillfällen kan det vara lättare att lägga till några bra vanor istället för att helt sluta med de dåliga. Försök att lägga till en god vana i veckan, det kan räcka gott och väl. Lägg till mer fibrer i maten, ät mer grönsaker, byt ut läsken mot vatten smaksatt med citron eller bär, ät ordentliga måltider för att minska suget efter att småäta och försök röra på dig så att tarmarna hålls igång. En god vana kan vara en bra start, och sen kan fler läggas till allteftersom.

    Glöm inte tarmbakterierna!

    Som du säkert hört förut är en balanserad tarmflora viktig för vårt allmänna välbefinnande, men den är såklart särskilt viktig för vår maghälsa.

    Mjölksyrabakterier

    Mjölksyrabakterier är goda bakteriestammar som kan bidra till en mer balanserad tarmflora. Den här typen av bakterier får du främst i dig genom att äta olika typer av fermenterad mat som yoghurt, kimchi eller kombucha. Ett annat sätt att få i sig dessa goda bakteriestammar är genom att ta ett kosttillskott. Här hittar du till exempel väldens mest väldokumenterade mjölksyrakomplex. Du kan läsa mer om mjölksyrabakterier och deras funktion i den här artikeln

    Prebiotika

    Prebiotika är fibrer som passerar kroppen utan att tas upp och som blir mat åt de goda tarmbakterierna. Några bra källor till prebiotika att lägga på minnet är: gröna bananer, kål, kidneybönor samt kall kokt potatis.

    Smörsyra

    Många svenskar lider av IBS och hos dessa individer kan det finnas en viss brist på smörsyra. Smörsyra skapar en miljö i tarmfloran som gör att de goda tarmbakterierna stannar kvar. Det i sin tur gör att tarmbakterierna också blir bättre på att själva producera mer smörsyra vilket därför kan ge en dubbel effekt. Så genom att balansera vår tarmflora produceras ytterligare smörsyra i våra tarmar. Smörsyra finns och att köpa som kosttillskott som du bland annat hittar här

    Förhoppningsvis kan dessa tips hjälpa dig på vägen mot lindrigare magont och kanske också färre dagar med besvär. Om du har bestående eller svåra problem med magen bör du alltid uppsöka en läkare i första hand. Vill du diskutera vidare kring olika kosttillskott är du varmt välkommen att ta kontakt med vår hälsorådgivning – antingen på plats i en av våra butiker eller via detta formulär.