Så lindrar du besvär i klimakteriet
Klimakteriet kommer i olika åldrar för olika kvinnor. För vissa kommer det tidigt i livet och för andra senare, av olika anledningar. Det finns en mängd faktorer som påverkar din hormonhälsa: vi listar här några av de vanligaste besvären och vad du kan göra för att lindra dem.
Klimakteriet innebär stora förändringar för en kvinnas kropp. Hormonbalansen rubbas vilket kan påverka både kroppen och humöret. För en del kvinnor blir besvären inte så påtagliga, men de flesta upplever klimakteriet som en jobbig period med allt från svettningar till sömnsvårigheter, oregelbunden mens, humörsvängningar och torra slemhinnor.
Östrogenhalten minskar under klimakteriet
Den kanske mest drastiska förändringen som sker under klimakteriet är att produktionen av östrogen minskar påtagligt, vilket bland annat medför att mensen försvinner. Från det att en kvinna kommer in i klimakteriet tar det ungefär ett år till dess att mensen helt har upphört. Efter ytterligare cirka fem år är kvinnans östrogenhalt lika låg som före puberteten.
En ny, friare tillvaro
Även om klimakteriet är en påfrestande period för både kropp och psyke finns det mycket att se fram emot när omställningen väl är klar. Många kvinnor upplever det som otroligt befriande att slippa mens, PMS-besvär och p-piller (eller andra preventivmedel och eventuella bieffekter) och får dessutom ett jämnare humör. Perioden av potentiellt barnafödande är över, och som kvinna väntar en ny och på många sätt friare tillvaro.
För många kvinnor börjar det nya, fria livet någon gång strax efter 50. Genomsnittsåldern för kvinnor som kommer in i klimakteriet i Sverige är 47,5 år. De besvär som klimakteriet brukar innebära för många kvinnor, börjar oftast ett år före sista mensen och brukar sedan hålla i sig cirka två till tre år.
Så påverkas kroppen under klimakteriet:
Termostaten hamnar i obalans
När östrogenhalten sjunker påverkas kroppens förmåga att stabilisera sin egen termostat. När termostaten hamnar i obalans kan vi behöva reglera temperaturen på andra sätt, till exempel genom svettningar.
Risk för benskörhet ökar
Låga nivåer av östrogen ökar samtidigt risken för benskörhet – framför allt i form av frakturer i handleder, lårbenshals och ryggkotor. Den minskade östrogenproduktionen bidrar till att de celler i kroppen som bryter ner och bygger upp hamnar i obalans, samtidigt som aktiviteten hos de nedbrytande cellerna tar över.
Hjärtat och kärlen påverkas
Man har kunnat se att kvinnor löper en ökad risk för hjärtinfarkt efter att ha genomgått klimakteriet. Anledningen tros vara att östrogen har en dämpande effekt på hur vissa blodfetter lagras in i kärlväggar, och att denna effekt avtar i samband med att östrogenhalterna sjunker.
Slemhinnorna blir torrare
I takt med att östrogennivåerna sjunker ökar risken för torra och sköra slemhinnor, speciellt i underlivet, som kan innebära obehag i form av irritation, klåda, sveda och smärta vid samlag. Torra slemhinnor är väldigt vanligt och drabbar cirka 75 % av alla kvinnor i 60–65-årsåldern.
Sexlusten kan minska
Många kvinnor upplever att sexlusten minskar under och efter klimakteriet. Detta har ofta att göra med att mängden östrogen minskar och att kroppens hormoner hamnar i obalans. Lyckligtvis är hjärnan vår mest erogena zon, och genom att acceptera att kroppen förändras och fokusera på vad som ger njutning kan lusten både behållas, komma tillbaka och kanske rent av komma fram för allra första gången.
Så kan du lindra besvären i klimakteriet
Även om klimakteriet innebär ofrånkomliga förändringar för både kropp och själ finns det mycket du kan göra för att lindra klimakteriebesvären, där en sund och hälsosam livsstil kan göra underverk för ditt välmående under klimakteriet. Här får du några tips på hur du kan ta hand om dig själv och din hälsa.
Se till att röra på dig
En aktiv livsstil med mycket motion är extra viktig under klimakteriet. Fysisk aktivitet hjälper till att lindra svettningar och vallningar, men även de känslor av nedstämdhet som många kvinnor kan drabbas av i samband med att hormonbalansen förändras. Att motionera regelbundet stärker också både skelett och muskler, och bidrar dessutom till att motverka benskörhet. Den bästa träningen är att ägna sig åt pulshöjande aktiviteter som stärker hjärtat i kombination med styrke- och balansträning.
Fimpa rökningen
Rökning kan göra att besvär med vallningar och svettningar blir värre, och kan samtidigt medföra att de negativa hälsoeffekterna som kommer av att östrogennivåerna minskar förstärks. Dessutom kan både aktiv och passiv rökning leda till att du kommer in i klimakteriet tidigare.
Drick med måtta
Även alkohol kan göra besvär med vallningar och svettningar värre, och kan samtidigt leda till att risken för att ramla ökar – något som kan få svåra konsekvenser i kombination med ökad benskörhet. Det kan med andra ord vara en god idé att dra ner på alkoholkonsumtionen under klimakteriet för att både lindra jobbiga besvär och minska risken för att drabbas av skador.
Ät en hälsosam och näringsrik kost
Att äta hälsosamt och fylla tallriken med näringsrika livsmedel är en viktig del i att ta hand om sig själv. Våra kroppar behöver både näring och energi för att vi ska må bra. Just under klimakteriet är det dessutom extra viktigt att vi får i oss den näring vi behöver då näringsrika livsmedel stärker både muskler och skelett, och samtidigt har en varierad kost en positiv inverkan på allt från våra energinivåer till vårt immunförsvar och vårt humör. Att äta hälsosamt är dessutom viktigt för att skydda hjärta och blodkärl. För att hjälpa kroppen lite extra under klimakteriet kan du tillföra naturligt östrogen via livsmedel som kött, alfalfagroddar, sojaprodukter och växter med gröna blad.
Boosta med rätt kosttillskott
För att minska besvär med torra slemhinnor kan det hjälpa att äta tillskott med återfuktande fettsyror från havtorn. Under klimakteriet är det extra viktigt att kroppen får tillräckligt med kalcium, magnesium och D-vitamin för att behålla en normal och stark benstomme.
Om du upplever att du sover sämre, vilket inte är ovanligt med tanke på alla förändringar som sker i kroppen, kan ett kosttillskott med lugnande örter både skänka ro och bidra till bättre sömn. Det finns också kosttillskott som är framtagna specifikt för kvinnor som befinner sig i klimakteriet, och som dessutom är anpassade efter klimakteriets olika faser.