• Fritt fraktalternativ över 100 kr
  • Hälsorådgivning i butik
  • Samma pris i butik & online

Sök

Viktigt att veta kring solskydd för barns känsliga hud

Viktigt att veta kring solskydd för barns känsliga hud

Så fort solen tittar fram så vill vi ut och kunna njuta av den. Solen är en källa till liv och energi men som de flesta vet så behöver vi skydda oss mot solens strålar. Ännu viktigare är det att vi skyddar våra barn. Deras hud är känsligare och tunnare än vuxnas.

Bebisar och barn har en underbart len och mjuk hud. De behöver vår hjälp att skydda den extra noga, särskilt mot solen. Faktum är att bebisar och små barn har mycket känsligare och ömtåligare hud än vuxna. Huden är fem gånger tunnare, täckt med tunnare hår och har färre kollagenfibrer. Förmågan att absorbera fukt och andra substanser är större hos barn än hos vuxna, samtidigt som deras hud släpper ifrån sig fukt mycket snabbare. De har också svårt att reglera kyla och värme.

– Ingredienser som man anser inte är skadliga för vuxna kan verka irriterande på barns känsliga hud, säger Helena Maass, barnmorska.

Solkräm på barn

Barn under ett år är mycket känsligare för solen, därför är det viktigt att skydda barnets hud extra noga. Det första skydd man bör ta till är tunna kläder och solhatt. Men det är inte alltid det går att ha kläder över hela kroppen och då är det viktigt att välja en solkräm med hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.

– Smörj in noga, framförallt på näsa och öron. Efter bad så behöver man smörja in barnet ännu en gång, säger Helena Maass.

Det finns många olika typer av solkrämer med olika högt SPF och olika typer av filter. På barn rekommenderas ofta fysikaliska filter. Olle Larkö, professor i dermatologi på Sahlgrenska i Göteborg menar att om barnen är under två år bör man använda fysikaliska solskyddsmedel. Kemiska solskyddsmedel kan absorberas i kroppen. Det finns en diskussion om huruvida små barn kan bryta ned dem.

 – Jag tycker att det är dumt att riskera något och rekommenderar därför fysikaliska.

Syntetiskt vs. fysikaliskt solskydd

Det som de flesta av oss känner till är syntetiskt solskydd eller som det ibland kallas kemiskt solskydd. Att kalla något kemiskt är inte helt korrekt om man vill särskilja det då allt omkring oss faktiskt består av olika typer av kemiska sammansättningar. Det mer korrekta uttrycket är syntetiskt solskydd. Och ska man vara korrekt så heter det UV-filter och inte solskydd.

Syntetiskt UV-filter består av många olika typer av filter som skyddar mot antingen UVA, UVB eller både och. De fungerar på så vis att de absorberar solens strålar i huden och omvandlar strålningen till att bli ofarlig strålning. Den andra typen av UV-filter är det fysikaliska filtret, också kallat mineralfilter. Det består av zinkoxid och/eller titaniumdioxid. Dessa oxider är mineraler och därav namnet mineralfilter. De skyddar båda mot UVA och UVB-strålning.

Ett fysikaliskt filter reflekterar solens strålning så att de inte kan tränga in i huden. De fysikaliska filtren har länge kritiserats för att man blir så vit av dom. Men varför väljer ändå många människor fysikaliska filter framför syntetiska. Jo, anledningen är att de syntetiska filtren i vissa studier visat sig lagras i våra inre organ. Helena Gonzales, forskare på Sahlgrenska sjukhuset, har länge forskat på olika typer av solskydd och hon varnar för bland annat det syntetiska filtret benzophene-3.

Nu har det också kommit en ny teknik där titaniumdioxiden i solkrämerna inte alls lämnar någon vit hinna men ändå skyddar effektivt mot solens strålar.

Var rädd om havet så även barnen får njuta av det

Något vi kanske inte tänker på är att de solkrämer vi smörjer in oss med kan påverka mer än bara vår egen hud. Så mycket som mellan 6.000 och 14.000 ton solkräm släpps ut i områden med korallrev varje år vilket har lett till att korallrev världen över har tagit mycket stor skada. Det är framförallt den syntetiska ingrediensen oxybenzone, vilket finns i mer än 3.500 solskyddsprodukter, som orsakar stora skador på reven. Håll utkik efter certifieringen ”Fonds Marins, Respects Seabed” när du väljer solprodukter.