Därför får du bättre hy och hår med E-vitamin

Bättre hud och hår med E-vitamin

E-vitamin är en antioxidant som bland annat skyddar våra vävnader. Det är därför inte förvånande att E-vitamin är populärt i hudvårdsprodukter. Här är sex tillfällen så du kan använda E-vitamin som ett naturligt skönhetsmedel.

E-vitamin är en populär ingrediens i många hudvårdsprodukter. Man kan använda E-vitamin som fuktighetskräm, rengöringskräm, för att motverka ålderstecken orsakade av solskador, motverka hudbristningar och för att minska leverfläckar med mera.

 1. E-vitamin mot hudbristningar

  E-vitamin har mjukgörande egenskaper vilket gör den lämplig för att smörja in i huden för att motverka hudbristningar.

 2. E-vitamin om du blivit solbränd

  E-vitamin skyddar hudcellerna mot oxidativ stress och ”suger upp” ultraviolett strålning genom att neutralisera fria radikaler. Följ instruktionerna ovan.

 3. E-vitamin mot leverfläckar

  Leverfläckar eller födelsemärken består av extra mycket pigment, samma som vi får när vi solar. De kommer under de första levnadsåren och fram till cirka 30 års ålder. Man kan minska och/eller ljusa upp dem genom att blanda E-vitamin med oliv- eller kokosolja och massera in på leverfläcken. Observera att det tar tid att utveckla leverfläckar så det kan krävas lite tålamod om man vill få dem att minska.

 4. E-vitamin vid ansiktsrengöring

  Blanda E-vitamin med oliv- eller kokosolja. Doppa en bomullstuss och använd som ansiktsrengöring.
   
 5. E-vitamin mot torra naglar

  Blanda E-vitamin med oliv- eller kokosolja. Smörj in och massera.

 6. E-vitamin för bättre hår

  Smörj in hårbotten med E-vitamin blandat med kokosolja och vänta 15–30 minuter innan du sköljer ut det.

Vart finns E-vitamin? 

E-vitamin är faktiskt inte ett vitamin utan åttaFyra tokoferoler och fyra tokotrienoler. Alla åtta former av E-vitamin förekommer naturligt i kosten och har var och en har unika biologiska funktioner. E-vitamin finns främst i oljor, nötter och frön men även i fet fisk och grönt. Det kan vara svårt att få i sig tillräckliga nivåer av E-vitamin från kosten. För att komma upp i 200 IE behöver du äta 220 gram solrosfrön eller 560 gram mandlar eller 1,14 kilo olivolja varje dag.

Vid behov av extra E-vitamin bör du ta ett tillskott som innehåller hela spektrat av E-vitamin med alla fyra tokoferoler (alfa, beta, gamma, delta) och alla fyra tokotrienoler (alfa, beta, gamma, delta) som förekommer naturligt i E-vitaminrika växter.