Vilken hudtyp har jag och hur borde jag skydda mig mot solen?

Olika hudtyper tål olika mycket sol. Speciellt på våren överraskar solen och det är lätt att bränna sig. Det beror på att hudens egen skyddsmekanism ännu inte har aktiverats, solkrämerna inte ännu införskaffats, och att solens strålar är starka och intensiva. Även de med mörkare hudton påverkas av UVA- och UVB-strålar. För att undvika solskador som brännskador, pigmentfläckar och förtidigt åldrad hud är det bäst att känna till sin egen hudtyp. När du vet det kan du sedan hitta rätt typ av solskyddsprodukter.

 

Kan huden bli brun även om man använder solkräm?

Det är många som älskar solbränd hud. Det är dock bra att veta att solning är hudens naturliga försvarsmekanism mot cellskador. Solbränd hud kan ge en känsla av skydd men i verkligheten är skyddet väldigt svagt och beror även på hudtyp.

När huden blir solbränd frigörs en typ av mörkt pigment, melanin, på hudens yta. Denna mekanism är hudens naturliga sätt att skydda sig mot UV-strålar och dess skadliga effekter djupt inne i våra celler. Men det tar flera dagar för melaninen att stiga upp till hudens yta. Det är därför bra att alltid utsättas för solen med skydd och så skonsamt som möjligt, undvika att bränna sig. Solskyddsmedel förhindrar inte pigmentering i huden, men deras huvudsakliga funktion är att skydda huden från skador. Solens effekter på huden återställs inte utan ackumuleras i hudens minne med åren. Solskyddsmedel skyddar alltså vårt solkapital, som minskar under en livstid och som aldrig kan återuppbyggas.

Hudskydd efter pigmenttyp:

Man kan grovt dela upp människor i sex olika hudtyper beroende på hur väl huden tål solen. De som är lättbrända och har lite solbränna (hudtyp 1 och 2) har en högre risk för melanom. Barns hud är känsligare på många sätt och klassificeras därför som den känsligaste hudtyp 1.

Hudtyp 1: Blir inte brun, bränner sig alltid

Huden av denna hudtyp är mycket blek, håret är rödaktigt eller blekt och huden har fräknar. Huden blir röd redan efter 5-10 minuter. Risken för hudcancer är hög i denna grupp.

Den krämen som ger det högsta skyddet rekommenderas för denna hudtyp: Laboratoires de Biarritz Suncare, Alga Maris SPF50 och SPF50+.

Hudtyp 2: Blir lätt brun, bränner sig ganska lätt

Denna hudtyp har blek hy och hår, ögonen är oftast blå eller gröna. Huden blir röd efter 10-20 minuter. Hög risk för hudcancer.

Det rekommenderade solskyddet för denna lättbrännande hudtyp är Laboratoires de Biarritz Suncare, Alga Maris SPF50 eller SPF50+.

Hudtyp 3: Solbränna, brännskador ibland

Den här typen av hud klarar sol ganska bra, bir röd/bränner ibland. Hudtyp 3 har oftast mörktblond eller brunt hår och ögonen är antingen ljusbruna, blå eller gråaktiga. Huden börjar bränna efter 20-30 minuter. Risken för hudcancer är hög.

Rekommendation: Laboratoires de Biarritz Suncare, Alga Maris SPF30 och ansiktsbehandling SPF50.

Hudtyp 4: Blir lätt brun, ibland bränner sig

Denna hudtyp blir lätt brun och bränner sig sällan. Huden är naturligt ljusbrun året runt och ögon och hår är mörka. Huden börjar bränna efter 30-40 minuter. Denna hudtyp har också en risk för hudcancer.

Rekommendation: Laboratoires de Biarritz Suncare, Alga Maris SPF30 och SPF50.

Hudtyp 5: Blir väldigt sällan brun

Huden av denna hudtyp är naturligt mörk och kan mörkna något när den är solbränd. Håret är mörkt eller svart och ögonen är bruna. Även om huden bränner mycket sällan kan solen ändå skada huden och till exempel orsaka pigmentförändringar.

Rekommendation: Laboratoires de Biarritz Suncare, Alga Maris SPF30 och SPF50.

Hudtyp 6: Ej brännande

Denna hudtyp är väldigt mörk. Ögonen är mörkbruna och håret svart. Detsamma gäller fortfarande för hudtyp 6 som för hudtyp 5; Solen kan skada huden och till exempel orsaka pigmentförändringar.

Rekommendation: Laboratoires de Biarritz Suncare, Alga Maris  SPF30.

I Sverige, från tidig vår till sen höst, bör solskyddsfaktor användas hela tiden och på alla områden som kan påverkas av solen. Solens strålar påverkar oss ​​även när det är molnigt.

Läs också artikeln
Njut av solen utan kompromisser