• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Hårmineralanalys – låt håret ge dig svaren om din hälsa

  Känner du dig onormalt trött eller har du ont i kroppen? Många går runt med en känsla av att någonting inte står rätt till trots att alla prover hos vårdcentralen visar att man är frisk. Då kan en hårmineralanalys ge dig svaren du behöver. Här berättar Ann-Sofi Braun, certifierad hårmineralterapeut och auktoriserad hälsorådgivare på Hälsokraft i Karlshamn mer om analysmetoden och hur den kan hjälpa dig att må bra.

  – Jag har jobbat med analyser av hår i åtta år och det man analyserar är vilka mineraler kroppen har samlat på sig de senaste månaderna, analysen handlar alltså inte om hårets kvalitet. Många kunder som kommer till mig har ofta varit i kontakt med vården på grund av att de inte mår bra. De har tagit alla prover man kan ta och fått veta att allt ser bra ut och att de är fullt friska. Men de känner ändå att något inte står rätt till, trots att provsvaren inte visar på några brister. Jag förklarar då att det inte alltid handlar om brister på näringsämnen utan att man kan ha en obalans mellan olika näringsämnen.

  Ann-Sofi Braun Olika analyser ger olika resultat

  Det man ser i ett vanligt blodprov är vad kroppen håller på att transportera ut till kroppens celler, det man ser i håret är vad cellerna har tagit upp ur blodet. Alltså kan man få olika resultat beroende på om man analyserar blod eller hår.
  – Flera av mina kunder tycker att det känns skönt att få bekräftat att de inte inbillar sig när de får provresultaten från hårmineralanalysen. Att ha en bra balans mellan näringsämnena i kroppen är friskvård. Det handlar om hur man kan underlätta för kroppen, vad man kan göra för att ge den tillgång till "rätt byggmaterial" så att den kan göra det bästa för oss.

  Lyssna på kroppens signaler

  När man stressar eller tankar kroppen med fel näring kommer den tillslut att flagga för oss att förhållandena inte är optimala.
  – När kroppen har fått jobba med ”fel” förutsättningar en tid får vi till slut symptom. Det kan till exempel vara huvudvärk, hjärtklappning eller spänningar i kroppen. Många ignorerar symptomen och stoppar i sig en värktablett när det blir för mycket. Men det är ju inte brist på värktabletter som gör att du får ont. Fortsätter man att stressa eller att ge kroppen fel näring blir man tillslut sjuk.

  Alla har olika behov

  Man kan äta en nyttig och varierat kost rik på frukt och grönsaker och ändå ha obalanser i kroppen.
  – Det handlar om att hitta rätt kost för just din kropp i den situation den befinner sig i just nu, och det är jättesvårt. Vi är alla olika och har olika behov. En hårmineralanalys kan ge den vägledning man behöver för att hjälpa kroppen att må bra. Efter en analys får man både kostrekommendationer och rekommendationer för de näringstillskott som kan hjälpa kroppen till en balanserad näringsstatus. Rekommendationerna är specifika för just ditt behov.

  Det här får du veta i en hårmineralanalys

  En hårmineralanalys ger en detaljerad sammanställning av vilka mineraler som har lagrats i kroppens vävnader, i detta fall håret. I och med att man samlar hår som är cirka två centimeter långt från skalpen visar analysen mineralstatusen en till två månaderna tillbaka i tiden. En blodanalys visar vilken näring som finns i blodet vid just det tillfälle som provet tas medan ett urinprov visar de näringsämnen som utsöndras från kroppen.

  Utöver mineralstatus visar en hårmineralanalys även balansen mellan olika mineraler och förekomsten av eventuella tungmetaller. Med hjälp av mineralstatusen och balansen mellan de olika mineralerna ser man även indikationer på hur sköldkörtel och binjurar fungerar, om man har en snabb eller långsam ämnesomsättning, hormonella obalanser, leverns avgiftningsförmåga, blodsockersvängningar, matsmältningsproblem, stress och utbrändhet. Eftersom kroppens vitaminer också påverkas av kroppens mineralstatus kan även kroppens vitaminbehov utläsas i en hårmineralanalys.

  Så här går analysen till – 4 steg

  1. Klippning

  Hårmineralanalysen börjar med att du och en certifierad hårmineralanalys-terapeut går igenom din hälsostatus, därefter klipps hår från flera punkter på bakhuvudet. Terapeuten samlar cirka en matsked med hår som är cirka två centimeter långt från hårrötterna. Håret ska gärna vara opreparerat.

  2. Analys

  Håret skickas till Trace Elements laboratorium i Dallas som analyserar hårprovet. Det oberoende laboratoriet analyserar hår från hela världen och har sedan starten 1984 genomfört över två miljoner hårmineralanalyser. När hårprovet anländer till laboratoriet förbereds det för att analyseras genom flera steg som utvecklats av Trace Elements. Därefter placeras hårprovet i provrör där syror tillsätts för att påbörja nedbrytningen av håret. I kombination med hög värme kan ämnena i hårproteinet avskiljas. När håret är helt nedbrutet återstår endast mineralsalterna som därefter kan analyseras.

  3. Provsvar

  Efter att provet har analyserats tolkas resultaten av Trace Elements. Hundratals faktorer tolkas, bland annat förekomsten av olika mineraler, deras förhållande till varandra och förekomsten av tungmetaller och metabolisk typ. Trace Elements sammanställer resultatet med diagram och tolkning samt en fackmässig sammanställning till din terapeut.

  4. Genomgång

  När analysen är klar träffar du din terapeut för en genomgång av resultaten. Förutom resultaten går ni även igenom de kost- och kosttillskottsrekommendationer som medföljer och är unika för just dig. Rekommendationerna är sammansatta för att hjälpa din kropp till en bra näringsbalans. Genom att göra en hårmineralanalys kan du lära dig mycket om hur din kropp fungerar och få de svar du har sökt i åratal.     

  Intresserad av en analys? I följande Hälsokraftbutiker kan du göra en hårmineralanalys:

  Bollnäs, Borlänge, BoråsEnköping, FalunGislaved, Gävle, Hedemora, Helsingborg, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, MoraOskarshamn, Sala, Sjöbo, Söderhamn, Sölvesborg, TidaholmTäby Centrum, UlricehamnUmeå, VälaVärnamo, Ystad och Örnsköldsvik.

  För prisuppgifter, klicka direkt på butiken. Om du inte hittar informationen där kontakta din Hälsokraftbutik för mer information. Kontaktuppgifter hittar du på butikssidan.