• Fri frakt över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Recept på rosa smoothie med massa nyttigheter
  Recept

  Recept på rosa smoothie med massa nyttigheter

  Nu är hösten i full gång och vad passar då bättre än en härlig, rosa smoothie fylld med nyttigheter som stöttar din kropp och boostar dig inför den kalla säsongen vi har framför oss?! Vår rosa smoothie är lika vacker som den är mumsig och den ger en riktig energikick i höstrusket.

  Börjar du känna av höstens ingång? Kylan som smyger sig på och mörkret som upptar allt fler av dygnets timmar? Ett bra sätt att höja energinivåerna är att ge kroppen en massa näring som kan hjälpa till att bibehålla ett normalt fungerande immunsystem och hjälpa till att göra det motståndskraftigt vid påfrestningar. Vår goda, rosa smoothie innehåller massvis av nyttigheter för din kropp, och ett enda glas innehåller mängder med bland annat vitamin B och C, antioxidanter, mineraler, nitrat och kollagen. Som grädde på moset är den supergod och går hem hos både gamla och unga i familjen.

  Ingredienser:

  Receptet motsvarar ungefär 4 portioner.

  • 4 dl osötad mandeldryck (kan bytas ut mot någon annan växtbaserad dryck, eller vanlig mjölk om du föredrar det)
  • 3 dl hallon
  • 4 små rödbetor
  • 4 dl rödbetsjuice
  • 2 cm färsk ingefära
  • 2 ½ msk honung
  • 2 tsk limejuice
  • 2 msk kollagenpulver

  Använd antingen frysta hallon eller tillsätt lite is. Häll allt i en mixer och blanda. Njut!

  Hallon

  Hallon är ett av många så kallade superbär som växer i Sverige, och förutom sin goda smak har hallon flera hälsofördelar. Först och främst är detta lilla röda bär fullt av C-vitamin och antioxidanter som kan hjälpa kroppen mot fria radikaler. Det är rikt på B-vitamin och folat som kan vara bra för många av kroppens processer, bland annat ämnesomsättningen och normal celldelning. Dessutom innehåller hallon många viktiga mineraler som magnesium, kalium, koppar, och mangan.

  Hallon innehåller även höga halter av olösliga fibrer (kommer från de små fröna som sitter på hallonet). Olösliga fibrer hjälper till att hålla igång tarmarna, samt lösliga fibrer som kan hjälpa till att stabilisera blodsockernivån.

  Rödbeta

  Rödbetan är en av våra nyttigaste rotfrukter. Den är rik på nitrat och hjälper därför till att vidga blodkärlen i kroppen och förbättra cirkulationen, något som på sikt kan ge potentiella hälsofördelar i form av ett reglerat blodtryck. 

  Rödbetan har även ett högt innehåll av vitaminer, antioxidanter och fytokemikalier, vilka kan hjälpa dig att bibehålla ett välfungerande immunsystem, vilket i sin tur hjälper till att skydda mot bakterier och virus.

  Den är rik på fibrer och stöttar därför tarmfloran och håller magen igång. Även aminosyran metionin som finns i rödbetor är en av anledningarna till att den är så populär. Denna aminosyra stöttar avgiftningen i levern och är toppen för kroppens reningssystem och för att ge kroppen en riktig detox.

  Ingefära

  Ingefära är en rot som använts och hyllats för sina nyttiga egenskaper i tusentals år. En av ingefärans mest kända hälsoegenskaper är att den innehåller en hög andel antioxidanter som kan bidra till ett normalt fungerande immunsystemet. Det gör att ingefära brukar vara extra populärt i just förkylningstider. Den här fantastiska roten sägs ha förmåga att motverka illamående och ibland också stötta matsmältningen och öka blodflödet i kroppen. Ingefära används oftast färsk i matlagning, men finns också att köpa i pulverform.

  Lime

  Lime är en citrusfrukt som sägs ha en mängd olika hälsofördelar. Lime är rikt på C-vitamin och antioxidanter som dels kan hjälpa till att stötta kroppens immunsystem och skydda kroppens celler mot fria radikaler. C-vitamin spelar också en viktig roll för kroppens förmåga att ta upp järn. Lime innehåller också syra och lösliga fibrer som kan bidra till kroppens matsmältningsprocess.

  Honung

  Honung är ett av de äldsta naturliga sötningsmedlen som finns och det har dessutom använts i läkande syfte i tusentals år. Honung är känd för sina hälsofrämjande egenskaper, men det är också en fermenterad produkt och innehåller därför goda mjölksyrabakterier som kan stötta tarmfloran. Den är full av vitaminer, mineraler och antioxidanter och vilka kan bidra till att bibehålla ett normalt immunsystem. Honung är värmekänsligt – försök därför använda rå honung som inte blivit uppvärmd över 40 grader. Då har den kvar större del av sina aktiva enzymer och sin näring. 

  Kollagen

  Kollagen är ett protein som fungerar som en viktig byggsten för vårt skelett, vår hud och våra muskler. 30-35 procent av kroppens protein består av kollagen, vilket gör det till det största och mest förekommande proteinet i kroppen. Kollagen finns i många av kroppens vävnader – förutom de som nämndes tidigare – förekommer det också i flera organ, exempelvis i hjärtat, levern och lungorna. Kollagen fungerar nästan som kroppens klister då det bidrar till stadga och struktur i muskler, senor, leder och ligament. Det hjälper dessutom hår, hud och naglar att hålla sig starka, släta och återfuktade. Kollagen är inte minst en viktig byggsten för vävnaden i tarmarna och har stor påverkan på vår tarmhälsa.

  Kollagen är ett ämne som vi själva producerar i våra kroppar men produktionen går efter 30-årsåldern ner trots att nedbrytningen fortfarande håller sig på samma nivå. Detta visar sig bland annat genom att vår hud tappar sin elasticitet – ett åldringstecken som vi känner igen som rynkor. Komplettera gärna kroppens egen kollagenproduktion genom att äta mer av dessa livsmedel:

  • Nötkött
  • Kyckling
  • Inälvsmat
  • Benbuljong
  • Citrusfrukter
  • Fisk
  • Bönor
  • Spenat
  • Broccoli
  • Cashewnötter
  • Spirulina

  Kollagen finns även som kosttillskott, och idag finns ett brett utbud av både animaliska varianter och veganska alternativ. Du hittar våra kollagenprodukter här.

  Vi hoppas att du ska tycka om receptet på vår rosa smoothie, speciellt nu när du också vet hur mycket nyttigheter den innehåller. Vill du ta del av fler goda och nyttiga recept har vi på Hälsokraft en alldeles egen receptsamling som du hittar här.