• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Receptfria läkemedel

  Hos Hälsokraft kan du förutom kosttillskott även köpa receptfria växtbaserade läkemedel (VBL), traditionellt växtbaserade läkemedel (TVBL) och naturläkemedel. Försäljning av VBL sker endast i Hälsokrafts fysiska butiker till personer över 18 år. VBL kan inte köpas på halsokraft.se, det kan däremot TVBL och naturläkemedel.  

  Läs alltid bipacksedeln innan du påbörjar en behandling. Nedan kan du läsa mer om de olika läkemedelsgrupperna och vad som är bra att tänka på. För mer detaljerad information om respektive produkt hänvisar vi till FASS.

  Växtbaserade läkemedel och traditionellt växtbaserade läkemedel

  Växtbaserade läkemedel och traditionellt växtbaserade läkemedel är läkemedel som består av verksamma ämnen från växtbaserat material eller växtbaserade beredningar. Växtbaserat material kan härstamma från olika delar av växter, svampar, alger eller lavar. Materialet som används är oftast torkat men även färska delar kan förekomma. En växtbaserad beredning kan bestå av extrakt, destillat, pulver eller pressafter. Artens fullständiga vetenskapliga namn samt vilken växtdel som används ska vara angivet på produkten.

  Både växtbaserade läkemedel och traditionellt växtbaserade läkemedel kontrolleras och godkänns av Läkemedels­verket. Kraven på produkternas kemiska och farmaceutiska kvalitet, liksom på tillverknings­processen, är de samma som för konventionella läkemedel, det vill säga fullständig dokumentation krävs. Skillnaden mellan växtbaserade läkemedel och traditionellt växtbaserade läkemedel ligger främst i dokumentationen av produktens effekt.

  • Växtbaserade läkemedel har haft en användning som läkemedel under minst 10 år inom den europeiska gemenskapen och deras effekt är vetenskapligt dokumenterad för den aktuella indikationen.

  • Traditionellt växtbaserade läkemedel är en undergrupp av växtbaserade läkemedel för produkter som har haft en medicinsk användning under en period av minst 30 år, varav minst 15 år inom den europeiska gemen­skapen. Produktens effekt och säkerhet stöds av långvarig användning och erfarenhet.

  För att tydliggöra för dig som konsument har vi märkt alla våra produkter som är godkända växtbaserade läkemedel med symbolen nedan. På så sätt kan du se vilka produkter som endast säljs i fysisk butik till dig över 18 år.


  Naturläkemedel

  Naturläkemedel är läkemedel vars verksamma ämnen har naturligt ursprung i form av en del från ett djur, bakteriekultur, mineral eller salt. Alltför bearbetade eller kemiskt modifierade substanser är ej tillåtna. Naturläkemedel kontrolleras och godkänns av Läkemedels­verket. Kraven på produkternas kemiska och farmaceutiska kvalitet, liksom på tillverknings­processen, är de samma som för konventionella läkemedel, det vill säga fullständig dokumentation krävs. För att en produkt ska godkännas som naturläkemedel behöver det finnas dokumentation eller beprövad erfarenhet som styrker naturläkemedlets avsedda effekt. Naturläkemedel är receptfria och avsedda för egenvård.


  Källor:
  Läkemedelsverket https://lakemedelsverket.se/
  FASS https://www.fass.se/

   

  Visar 24 av 40 produkter

  Visa fler produkter