• Fritt fraktalternativ över 100 kr
 • Hälsorådgivning
 • Samma pris i butik & online

Vårt sortiment

  Sök

  Boosta ditt immunsystem och din energi inför hösten
  Hälsa

  Boosta ditt immunsystem och din energi inför hösten

  Sommaren börjar gå mot sitt slut. Du kan känna doften av höst sakta smyga sig på – denna fantastiska årstid med alla dess färger, den friska, krispiga luften och många mysiga stunder med tända ljus, en skön filt och en stor kopp med något värmande.

  Samtidigt som höstmyset ökar förknippar många av oss hösten med mindre roliga saker som bland annat långdragna förkylningar, trötthet och torrare hud och hår. I den här artikeln kan du läsa om hur du kan ge dig själv en extra energiboost som låter både kropp och själ få njuta av en riktigt härlig höst.

  Få mer energi med frisk luft och dagsljus

  Försök komma ut och få lite dagsljus under dagen. Brist på dagsljus gör att hjärnan producerar mer vårt sömnhormon, melatonin, vilket gör oss trötta och orkeslösa. Ta en promenad i naturen eller plocka svamp i skogen och njut av höstens härligheter för att höja dina energinivåer. Om du inte kan komma iväg på någon längre utflykt, så försök ta några pauser under dagen – helst utomhus, så att du både kan få dagsljus och fylla på med syre i den friska luften.

  Förbered ditt immunsystem med D-vitamin

  D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som styr många viktiga processer i kroppen, bland annat kan det ge ditt immunsystem en extra kick och hjälpa ditt skelett att hålla kalciumupptaget i balans. Dessutom är det viktigt för kroppens serotoninnivåer som kan påverka ditt humör. Normalt sett producerar kroppen sitt eget D-vitamin genom exponering av solens ultravioletta ljus. På höst- och vinterhalvåret är timmarna vi ser den värdefulla solen dock alltför få och det blir både mörkare och kallare på våra nordliga breddgrader. Att vi dessutom spenderar större del av dygnet inomhus eller är påpälsade från topp till tå gör inte saken bättre. De allra flesta kan må bra av att öka sitt intag av D-vitamin för att komma upp i tillräckliga nivåer på höst- och vinterhalvåret, ett gott alternativ är då ett D-vitamintillskott.

  Stressa mindre

  När vardagen drar igång är det lätt att bli meddragen i allt som måste göras och vi börjar stressa. Våra kroppar är gjorda för att hantera plötslig stress i samband med ett akut hot för att sedan återgå till sitt normalläge. Ofta är stresspåslaget något som stärker våra sinnen och vår reaktionsförmåga för att ta oss ur farliga situationer (för att undkomma ett vilt djur eller ett skenande tåg). Efter stresspåslaget behöver kroppen återhämta sig, något som dessvärre inte alltid hinns med i vårt samhälles snabba takt. Den här allt vanligare långvariga stressen leder till att kroppen i stället bryts ner av stresshormon som bland annat kortisol. Högt kortisol förknippas ofta med huvudvärk, sömn- och koncentrationssvårigheter, minskad energi, utmattning och nedsatt immunsystem. Även om det kanske inte går att eliminera eller undvika din dagliga stress, kan du faktiskt hjälpa stressnivåerna på traven. Här är fem tips som kan påverka din hälsa genom att minska stressen i vardagen:

  • Rör på dig – Kroppen är gjord för rörelse. Tänk dock på att hårdare former av träning inte alltid är optimala för just stressreducering. Välj istället promenader, yoga eller andra träningsformer som är snälla mot kroppen.
  • Spendera tid i naturen – Gå ut och njut av lugnet. Lämna gärna hörlurarna hemma och lyssna istället på ljuden omkring dig. Andas in den friska luften och låt dina sinnen aktiveras.
  • Njut av fysisk kontakt – Vid beröring frisätts oxytocin som är vårt må-bra-hormon. Krama någon du tycker om och klappa dina husdjur. Det kan även vara skönt att boka in en massage om du har en möjlighet till det.
  • Meditera – Skapa tid för lugn och eftertanke i vardagen. Du kan både göra det på egen hand eller använda någon av de många appar för meditation och mindfulness som finns idag.
  • Se över din omgivning – Vilka har du omkring dig? Försök undvika energitjuvarna i ditt liv och omge dig istället med personer som får dig att skratta och gör dig glad.
  • Ta hjälp av kosttillskott – Ett av de mest använda kosttillskotten som tas vid stress och som kan minska trötthet är ashwagandha som i studier har visat sig öka stresstålighet och samtidigt minska kortisolnivåer.

  Ta hand om magen

  Visste du att cirka 70 procent av din kropps immunsystem sitter i tarmen? Eller att tarmen producerar mer serotonin än vad din hjärna gör? Tarmen är helt enkelt din bästa vän och det gäller att ta hand om den. Här följer några enkla sätt du kan hålla tarmen glad och samtidigt boosta ditt immunsystem:

  • Mjölksyrabakterier – är goda bakteriestammar som kan hjälpa till att balansera bakteriefloran i tarmen. Du hittar mjölksyrabakterier i fermenterad mat som surkål, yoghurt eller kombucha eller i form av kosttillskott. Problem med upplåst eller orolig mage beror ofta på tarmen, läs mer om det här. Ännu mer om mjölksyrabakterier kan du läsa här. 
  • Prebiotika – är fibrer som inte tas upp av kroppen utan som passerar tarmen och blir mat åt tarmbakterierna. Prebiotika hittar du i fiberrika livsmedel som exempelvis kall kokt potatis, gröna bananer, vitkål och kidneybönor.
  • Kollagen – utgör cirka en tredjedel av kroppens protein och är en av de viktigaste byggstenarna i tarmen. Om du exempelvis har en läckande tarm är det extra viktigt att få i dig tillräckligt med kollagen. Kollagen finns bland annat i kött och inälvsmat. Du kan också koka benbuljong eller ta kosttillskott för att få i dig mer kollagen.

  Sömn och återhämtning

  Ingenting boostar din hälsa och energi som god sömn och ordentlig återhämtning. Det är när du sover som kroppen får möjlighet att repareras, läkas och byggas upp. Se till att komma i säng innan klockan 23:00 om du kan och sov minst 7–9 timmar. Det är minst lika viktigt att den sömn du får är av bra kvalitét. Något som ibland kan hjälpa kroppen att slappna av och resultera i en mer kvalitativ och ostörd sömn är magnesium. Ett alternativ är då att ta magnesiumtillskott eller att smörja in dig med en magnesiumolja. Även lavendel har visat sig ha goda effekter på sömn och upplevs ha en avslappnande och rogivande effekt. Börja prioritera din sömn så kommer du snart märka hur du blir gladare, piggare och samtidigt också ger ditt immunsystem en skjuts i rätt riktning.

  Behöver du hjälp?

  Vill du veta mer om hur du kan boosta din energi i höst och hitta rätt kosttillskott och andra hälsofrämjande produkter just för dig? Hör gärna av dig till oss via vår kostnadsfria hälsorådgivning genom att klicka här!

  Visar 24 av 29 produkter

  Visa fler produkter